Knjige i priručnici Računari/ Internet/ Programiranje

Razvoj softvera orijentisanog na procese: DevOps mikroservisi kontejneri
Razvoj softvera orijentisanog na procese
Miloš Radenković, Zorica Bogdanović

Predmet analize i izlaganja gradiva u ovom udžbeniku je razvoj softvera orijentisanog na procese. Gradivo uključuje teorijske osnove, metode koje se koriste u projektovanju softvera, implementaciona okruženja, kao i alate i metode za upravljanje razvojem softvera. Cilj je da se u okviru knjige predstave najznačajniji procesi softverskog inženjerstva i njihova primena, počev od korisničkih zahteva koji se danas postavljaju pred informacione sisteme velikih preduzeća: distribuiranost, linearna skalabilnost i pouzdanost. Zatim, pregled teorijskih koncepata koji to omogućuju: paralelni procesi, servisi, događaji i metode za njihovo upravljanje, kao i metode za upravljanje softverskim procesom, gde je posebna pažnja posvećena DevOps-u.

S obzirom na to da je softversko inženjerstvo u najvećoj meri okrenuto praksi i konkretnoj primeni, deo ove knjige posvećen je implementacionim okruženjima i alatima za upravljanje životnim ciklusom kontejnera kao i njihovom orkestracijom. Udžbenik i praktikum laboratorijskih vežbi, koji je u pripremi, čine celinu nastavnih materijala za savlađivanje izloženog gradiva.

Cena: 1.430 rsd
Naučite GIT: Praktičan i vizuelan vodič za osnove Gita
Naučite GIT
Anna Skoulikari

Ova knjiga vas uči na jednostavan, vizuelan i praktičan način kako da izgradite čvrst mentalni model o tome kako Git sistem za kontrolu verzija funkcioniše. Kroz upotrebu slika, objašnjenja i praktičnih vežbi, naučićete kako da koristite GIT sa samopouzdanjem.

Informacije se uvode postepeno kako bi se izbegla zbrka sa nepoznatim pojmovima ili konceptima. Naučite Git je idealna knjiga za sve koji treba da koriste Git za lične ili profesionalne projekte: studente koji uče programiranje, mlade programere, stručnjake za podatke i autore tehničke dokumentacije.

Ova knjiga vas uči kako da:
• Preuzmete Git i da inicijalizujete lokalno skladište
• Dodate fajlove u područje pripreme i kako da pravite komite (commit)
• Pravite, premeštate i brišete grane
• Spajate i menjate bazu grana
• Radite sa udaljenim skladištima, uključujući kloniranje, slanje, povlačenje i dobijanje (cloning, pushing, pulling, and fetching)
• Koristite zahteve za povlačenje (pull requests) za saradnju sa drugima

Cena: 2.000 1.800 rsd
Namenski grafički jezici za modelovanje u robotici
Namenski grafički jezici za modelovanje u robotici
Verislav Đukić

U knjizi „Namenski grafički jezici za modelovanje u robotici“ opisani su aktuelni teorijski i praktični problemi u softverskom inženjerstvu, koji se odnose na razvoj metodologija i alata za proizvodnju softvera. Problemi i rešenja su ilustrovani na primerima srednje složenosti u robotici i automatici. Stvaranje novih namenskih robota za primenu u specifičnim oblastima je interdisciplinarni posao koji zahteva stručnjake različitih profila iz mašinstva, elektronike, robotike, automatike, softvera i oblasti primene robota. Kako organizovati jedan takav tim da postane funkcionalan, da razume zadatak, da postavi tačan i dostižan cilj i kako na svakom koraku biti siguran u ispravan tok posla? Intuitivno, posao ćemo brže uraditi ako imamo dobre alate i znamo da ih koristimo. Šta nam garantuje da alati koje imamo mogu da se primene na rešavanje problema? Možda će tek na kraju posla alatu nedostajati deo za „završnu obradu“, zbog čega nećemo dobiti upotrebljiv krajnji proizvod.
Knjiga na jednom mestu opisuje probleme iz mehanike, elektronike, automatike, softvera i matematičke lingvistike, a sve u formi interesantnih poslova na razvoju i proizvodnji robota. Iskustva koja su prikazana u knjizi primenljiva su na različite oblasti nezavisno od robotike. Ona softverskim inženjerima daju odgovor na dilemu šta je razvoj, a šta proizvodnja softvera. Ekspertima iz različitih nauka ova knjiga nudi rešenje kako jezik svog kružoka, ili jezik svoje struke, mogu da formalizuju i prevedu u upotrebljivo i izvršivo ekspertsko znanje za potrebe robotizacije.

Cena: 2.000 1.800 rsd
Funkcionalan dizajn: principi, obrasci i praksa
Funkcionalan dizajn
Robert C. Martin

U knjizi "Funkcionalni dizajn", poznati softverski inženjer Robert C. Martin (poznat kao "Ujka Bob") objašnjava primenu funkcionalnog programiranja za izgradnju boljih sistema za krajnje korisnike. Martin poredi konvencionalne objektno-orijentisane strukture koda u Javi sa onima koje omogućava funkcionalno programiranje, identifikuje optimalne uloge za svaki pristup i demonstrira kako unaprediti sistem pažljivim korišćenjem oba pristupa u odgovarajućim kontekstima. 

Martinov pristup je pragmatičan, s naglaskom na rešavanju stvarnih problema umesto teorijskog razmatranja. Kroz pristupačne primere, programeri će razumeti kako im  jednostavan, semantički bogat jezik Clojure, može pomoći da unaprede čistoću koda, dizajn, disciplinu i rezultate. Martin istražuje poznate SOLID principe i Dizajnerske obrasce Četvoročlane Grupe iz funkcionalne perspektive, te otkriva zašto obrasci i dalje imaju veliku vrednost za funkcionalne programere i kako ih koristiti radi postizanja izuzetnih rezultata. 

 • Razumevanje osnova funkcionalnog programiranja uključuje koncepte kao što su nemutabilnost (immutability), perzistentni podaci, rekurzija, iteracija, lenjost (laziness) i stanje (statefulness)
 • Kontrast funkcionalnog i objektnog pristupa programiranju kroz stručno osmišljene studije slučaja
 • Istraživanje funkcionalnih dizajnerskih tehnika za tok podataka
 • Korišćenje klasičnih SOLID principa za pisanje boljeg Clojure koda
 • Usavršavanje pragmatičnih pristupa funkcionalnom testiranju, korisničkim interfejsima i konkurentnosti
 • Upotreba dizajnerskih obrazaca u funkcionalnim okruženjima
 • Vodjenje kroz izgradnju enterprise-level Clojure aplikacije 

“Funkcionalni dizajn" je kalsik, od samog početka. Bob ističe kako elementi funkcionalnog programiranja čine dizajn softvera jednostavnim, ali i pragmatičnim. On to čini na način koji je prihvatljiv i koristan za programere koji već imaju iskustvo sa C#, C++, ili Javom.” Janet A. Carr, Independent Clojure Consultant

 

Cena: 2.530 2.226 rsd
Zbirka zadataka iz osnova računarske tehnike
Zbirka zadataka iz osnova računarske tehnike
Bogdan Mirković, Lazar Karbunar, Petar Prvulović

Pred vama je zbirka zadataka koja je namenjena svima koji žele da se upoznaju sa osnovnim načelima i načinom funkcionisanja digitalnih računara. Zbirka je pažljivo organizovana u poglavlja koja korak po korak vode čitaoca kroz svet računarstva. Početna poglavlja obuhvataju osnovne matematičke principe koji su temelj rada računara. Zatim se objašnjavaju principi funkcionisanja i projektovanja osnovnih digitalnih komponenti za obradu, memorisanje i korišćenje podataka. Obrađuju se koncepti memorijskog podsistema i zaključuje se uvodom u arhitekturu procesora x86 i programiranje na asemblerskom jeziku.
Na početku svakog poglavlja pruženi su osnovni teorijski koncepti koji su relevantni za tu oblast, kako bi čitaoci stekli čvrste temelje pre nego što se upuste u rešavanje zadataka.
Nadamo se da će ova zbirka omogućiti čitaocima da na lakši i jednostavniji način savladaju teme koje čine osnove funkcionisanja računara. Autori ovom prilikom zahvaljuju recenzentima dr Đorđu Babiću i dr Nemanji Radosavljeviću na uloženom trudu pri recenziji teksta i datim korisnim sugestijama i primedbama koje su doprinele poboljšanju kvaliteta ove zbirke zadataka.

Cena: 1.380 rsd
Recepti za čist kod
Recepti za čist kod
Maximilijano Kontijeri

Često softverski inženjeri i arhitekte rade sa velikim, kompleksnim bazama koda koje treba da skaliraju i održavaju. U ovom priručniku, autor Maksimilijano Kontijeri vas vodi dalje od koncepta čistog koda pokazujući vam kako da identifikujete mogućnosti za poboljšanje i njihov uticaj na produkcijski kod. Kada je reč o pouzdanosti i evoluciji sistema, ove tehnike pružaju prednosti koje se isplate vremenom.

Koristeći stvarne primere u JavaScript-u, PHP-u, Javi, Pythonu i mnogim drugim programskim jezicima, ovaj priručnik pruža proverene recepte koji vam pomažu da skalirate i održavate velike sisteme. Svaki odeljak pokriva osnovne koncepte uključujući čitljivost, spregu, testabilnost i proširivost, kao i mirise koda - simptome problema koji zahtevaju posebnu pažnju - i recepte za rešavanje istih.

Kako napredujete kroz ovu knjigu, recepti za refaktorisanje i raznovrsnost mirisa koda rastu u složenosti. Vi ćete:

 • Razumeti prednosti čistog koda i naučiti kako da detektujete mirise koda
 • Naučiti tehniku refaktorisanja korak po korak
 • Dobiti ilustrativne primere koda u nekoliko savremenih programskih jezika
 • Dobiti sveobuhvatan katalog uobičajenih mirisa koda, njihovih uticaja i mogućih rešenja
 • Koristiti kod koji je direktan, favorizujući čitljivost i učenje

Iz predgovora

Kod je svuda, od razvoja veb aplikacija do pametnih ugovora, ugradnih sistema, blokčejnova, softverskog sistema na brodu teleskopa Džejms Veb, hirurških robota i mnogih drugih domena. Softver efektivno preuzima svet, i trenutno smo svedoci uspona profesionalnih alata za generisanje koda veštačkom inteligencijom. To znači da je čist kod važniji nego ikada. Dok nastavljate da radite na sve većim privatnim ili otvorenim kod bazama, čist kod je način da ih održite svežim i spremnim za evoluciju.

 

Kome je knjiga namenjena

Ova knjiga vam pomaže da identifikujete uobičajene probleme u kodu i ističe posledice tih problema. Konačno vam pomaže da ih izbegnete uz recepte koji se lako prate. To je dragocen resurs koji može u velikoj meri pomoći programerima, recenzentima koda, arhitektama i studentima u unapređivanju njihovih veština kodiranja i postojećih sistema.

 

Šta vam je potrebno da biste koristili ovu knjigu

Da biste pokrenuli primere koda, potrebno vam je radno okruženje poput O’Reilly sandbox-a ili Replita. Podstičem vas da prevedete primere koda u vaš omiljeni programski jezik. Danas to možete uraditi besplatno uz generatore koda veštačkom inteligencijom. Koristio sam alate kao što su GitHub Copilot, OpenAI Codex, Bard, ChatGPT i mnoge druge da bih napisao primere koda za ovu knjigu. Korišćenje ovih alata omogućilo mi je da koristim više od 25 različitih jezika u ovoj knjizi iako nisam ekspert za mnoge od njih.

Cena: 2.640 2.323 rsd
Početak rada sa jezikom Java za Eclipse: Učenje jezika i razvojne platforme
Početak rada sa jezikom Java za Eclipse
Bernhard Steppan

Mnogi ljudi bi želeli da nauče Javu, ali početak rada nije lak pošto programiranje pomoću Jave zahteva najmanje dve stvari: učenje programskog jezika i razvojnog okruženja. Pomoću mnogih primera u ovoj knjizi je pokazano kako je jezik strukturiran. Osim toga, korišćeno je razvojno okruženje Eclipse kao primer moćne alatke za podučavanje razvoja Java programa.

U prvom delu knjige „Osnove“, stičete Java i Eclipse osnovno znanje. U tom delu je postavljen temelj programiranja, obezbeđen je kratak pregled Java tehnologije i pokazano šta je posebno u objektno-orijentisanom programiranja.

U drugom delu koji se zove „Java jezik“, sve se svodi na suptilnosti Java jezika i tu nastaju prve male Java aplikacije pomoću finog spoja znanja i praktičnih vežbi.

„Java tehnologija“ je i naziv i fokus trećeg dela koji vas takođe upoznaje sa pravilima kojih bi trebalo da se pridržavate tokom programiranja i šta su biblioteke klasa i koje su njihove prednosti. Osim toga, naučićete kako da testirate programe i šta su algoritmi i kako da ih programirate.

Četvrti deo, „Java projekti“, omogućava vam da primenite sve prethodne elemente u aplikaciji pomoću grafičkog korisničkog interfejsa. Projekat pokazuje kako da se razvije veća aplikacija deo po deo pomoću razvojnog okruženja Eclipse. „Dodatak“ se završava delom o čestim greškama koje se mogu javiti kada koristite Eclipse i Glossary.

Cena: 2.400 2.160 rsd
Priručnik za test inženjere
Priručnik za test inženjere
Jovan Popović

Naučite kako da na najbolji način automatizujete i kodirate testove u softverskim projektima

U ovoj knjizi ćete se upoznati sa tehnikama i alatima za pisanje programskog koda namenjenog testiranju softverskih aplikacija. Kodiranje i automatizacija testova su ključne komponente u radu test inženjera i igraju vitalnu ulogu u obezbeđivanju kvaliteta softvera. Kroz praktične primere, naučićete kako da na osnovu definisanih test slučajeva razvijete test kod koji će sistematski proveravati ispravnost rada softverske aplikacije. Ova knjiga će vam pomoći da shvatite procese i tehnike koje su vam potrebne za automatsko testiranje, što će vam omogućiti da budete uspešni u ulozi test inženjera.

Cena: 1.210 rsd
DevOps alati za Java programere: Najbolje prakse od izvornog koda do kontejnera u produkciji
DevOps alati za Java programere
Stephen Chin, Melissa McKay, Ixchel Ruiz i Baruch Sadogursky

Sa porastom DevOps-a, jeftinog racunarstva u oblaku i tehno logije kontejnera, nacin na koji Java programeri pristupaju razvoju danas se dramaticno promenio. Ovaj prakticni vodic vam pomaže da iskoristite prednosti mikroservisa, serverless servisa i izvornih tehnologija u oblaku, koristeci najnovije DevOps tehnike, da biste pojednostavili proces izgradnje i kreirali hiperproduktivne timove. Stiven Cin, Melisa Mekej, Išel Ruiz i Baruh Sadogurski iz JFrog-a pomažu vam da razmotrite niz opcija. Lista ukljucuje kontrolu izvornog koda sa Git-om, build deklaracije sa Maven-om i Gradle-om, CI/CD sa CircleCI-om, upravljanje paketima sa Artifactory-jem, kontejneri za ciju sa Docker-om i Kubernetes-om i još mnogo toga. Ovaj sveobuhvatni vodic ce vas opskrbiti, bez obzira da li pravite aplikacije sa Jakarta EE, Spring Boot, Dropwizard, MicroProfile, Micronaut ili Quarkus.
• Istražite najbolje prakse životnog ciklusa softvera
• Koristite DevSecOps metodologije da olakšate razvoj i isporuku softvera
• Shvatite poslovnu vrednost najboljih praksi DevSecOps-a
• Upravljajte i obezbedite meuzavisnosti delova softvera
• Razvijte i primenite aplikacije, koristeci kontejnere i izvorne tehnologije u oblaku
• Upravljajte i administrirajte repozitorijume izvornog koda i razvojne procese
• Koristite automatizaciju za podešavanje i administriranje build kanala
• Identi kujte uobicajene obrasce i antiobrasce rasporeivanja softvera
• Održavajte i nadgledajte softver nakon rasporeivanja

Cena: 1.540 1.463 rsd
Java bez oklevanja: Vodič za učenike u stvarni svet programiranja
Java bez oklevanja
Kathy Sierra, Bert Bates & Trisha Gee

Šta cete nauciti iz ove knjige?
Java bez oklevanja obuhvata kompletno iskustvo učenja o  Javi i objektno orijentisanom programiranju. Sa ovom knjigom naučićete jezik Java jedinstvenom metodom, koja
prevazilazi uputstva za upotrebu i pomaže vam da postanete odličan programer kroz zagonetke, misterije i samopreispitujuće intervjue sa poznatim Java objektima,
brzo ćete se upoznati sa osnovama Jave i naprednim temama, uključujuć i lambde, strimove, generičke karakteristike, niti, umrežavanje i zastrašujući desktop GUI.
Ako imate iskustva sa nekim drugim programskim jezikom, Java bez oklevanja ć e angažovati vaš mozak modernijim pristupima kodiranju – okretnijim, bržim i lakšim za čitanje, pisanje i održavanje Jave današnjice.

Po čemu je ova knjiga tako naročita?
Ako ste čitali neku knjigu iz serije Bez oklevanja, vi znate šta da očekujete – vizuelno bogat format dizajniran prema načinu na koji funkcioniše vaš mozak. Ako niste, čeka vas poslastica. Sa Javom bez oklevanja naučić ete Javu kroz multisenzorno iskustvo koje angažuje vaš um, a ne putem pri stupa celovitom tekstu koji vas uspava.

 

Cena: 2.750 2.558 rsd
ChatGPT od početnika do profesionalca
ChatGPT od početnika do profesionalca
Mihailo Zoin

Uvod
Dobrodošli u prvu knjigu na srpskom jeziku posvećenu ChatGPT-u, revolucionarnoj tehnologiji veštačke inteligencije koja menja način na koji komuniciramo, učimo i radimo. Ova knjiga je namenjena svima koji žele da dublje razumeju i efikasno koriste ChatGPT, bilo da ste potpuni početnik ili već imate iskustva sa veštačkom inteligencijom.

Zašto ChatGPT?
ChatGPT je postao nezaobilazan alat u mnogim oblastima: od edukacije, preko poslovanja, pa sve do kreativnih industrija. Njegova sposobnost da generiše tekst koji je gotovo neodlučiv od ljudskog čini ga izuzetno korisnim u različitim primenama.

Šta ćete naučiti?
ChatGPT prvi koraci
U ovom delu, upoznaćete se sa osnovama ChatGPT-a. Naučićete kako da ga instalirate, podesite i koristite za osnovne zadatke. Takođe ćemo razmotriti pitanja bezbednosti i privatnosti.

ChatGPT kao stručnjak za...
Ovde ćemo se fokusirati na specijalizovane oblasti u kojima ChatGPT može da se koristi. Bilo da je reč o edukaciji, poslovanju ili zdravstvu, saznaćete kako da maksimalno iskoristite ovu tehnologiju.

ChatGPT u praksi
U ovom segmentu, razmotrićemo stvarne slučajeve upotrebe ChatGPT-a. Prikazaćemo kako da optimizujete promptove i kako da automatizujete i integrišete ChatGPT u vaše radne procese.

ChatGPT dodaci
Otkrićete različite alate i ekstenzije koje možete koristiti sa ChatGPT-om, kao i kako da ga integrišete sa drugim platformama i servisima.

ChatGPT i intervju za posao
Ako planirate da koristite ChatGPT u profesionalnom kontekstu, ovaj deo će vam pomoći da se pripremite za intervju i da znate šta možete očekivati.

ChatGPT i rečnik pojmova
Na kraju, pružićemo vam detaljan rečnik pojmova i često postavljanih pitanja kako biste imali sveobuhvatno razumevanje ove fascinantne tehnologije.

Kome je knjiga namenjena?
Ova knjiga je namenjena svima koji su zainteresovani za veštačku inteligenciju, automatizaciju i tehnološki napredak. Ne zahteva prethodno iskustvo ili tehničko znanje, već samo otvoren um i želju za učenjem.

Nadamo se da ćete uživati u čitanju i da će vam ova knjiga pružiti dragocene uvide i praktične veštine koje ćete moći da primenite u svom životu i karijeri.

Cena: 2.310 2.033 rsd
JavaScript projektni obrasci: prevod drugog izdanja
JavaScript projektni obrasci
Addy Osmani

Želite li da vaš JavaScript kod bude lep, strukturiran i lako održiv? Želite li da koristite najnovije projektne obrasce koji će vašem kodu dati efikasnost i čistoću? Ako želite da ostanete korak ispred u svetu veb razvoja, drugo izdanje knjige „JavaScript projektni obrasci“ je pravi izbor za vas.

O knjizi: U ovom ažuriranom izdanju, autor Addy Osmani vodi vas kroz primenu modernih projektnih obrazaca u JavaScriptu i Reactu. Otkrijte kako koristiti module, miksine, obrasce observer i mediator, kao i kako optimizovati performanse i renderovanje vaših aplikacija. Upoznajte se sa arhitektonskim obrascima kao što su MVC, MVP i MVVM i saznajte kako oni mogu unaprediti vaše veb aplikacije.

Naučite o:

 • Arhitektonskim obrascima za optimalnu strukturu vaših aplikacija
 • Preko 20 projektnih obrazaca u JavaScriptu i Reactu
 • Kreacionim, strukturalnim i bihevioralnim obrascima
 • Osnovama performansi, dinamičkim uvozima i deljenju koda
 • Savremenim tehnikama renderovanja i mnogim drugim temama

 

Cena: 2.420 2.130 rsd
Kotlin za Android aplikacije: prevod 2. izdanja
Kotlin za Android aplikacije
Alex Forrester

Praktičan vodič za razvoj, testiranje i publikovanje prve Android aplikacije

Ključne karakteristike:

- Izgradite aplikacije pomoću jezika Kotlin, Google-ovog preferiranog programskog jezika za razvoj Android aplikacija

- Pronađite rešenja za razvojne izazove uz uputstva iskusnih Android profesionalaca

- Poboljšajte svoje aplikacije dodavanjem vrednih funkcija, koje koriste naprednu funkcionalnost

Opis knjige

Želite da počnete razvoj aplikacija korišćenjem Android 13, ali ne znate odakle da počnete? Izgradnja Android aplikacije pomoću jezika Kotlin je sveobuhvatan vodič, koji će vam pomoći da počnete praksu razvoja Android aplikacija.

Ovu knjigu počinjemo osnovama razvoja aplikacija, omogućavajući vam da koristite Android Studio i Kotlin da biste počeli izgradnju Android projekata. Uz vođene vežbe naučićete da kreirate aplikacije i da ih pokrenete na virtuelnim uređajima. Napredujući kroz poglavlja, saznaćete više o biblioteci Android RecyclerView, da biste na najbolji način iskoristili liste, slike i mape i da biste videli kako da preuzmete podatke sa veb servisa.

Takođe učićete o testiranju, da svoju arhitekturu održavate čistom, da razumete kako da sačuvate podatke i steknete osnovno znanje o obrascu injektiranja zavisnosti. Konačno, videćete kako da objavite svoje aplikacije u Google Play prodavnici.

Radićete na realističnim projektima, koji su podeljeni na male vežbe i aktivnosti, omogućavajući vam da izazovete sebe na prijatan i dostižan način. Izgradićete aplikacije za kreiranje kvizova, za čitanje novinskih članaka, proveru izveštaja o vremenskoj prognozi, skladištenje recepata, preuzimanje informacija o filmovima i za podsećanje gde ste parkirali automobil.

Do kraja ove knjige, imaćete veštine i samopouzdanje da izgradite sopstvene kreativne Android aplikacije korišćenjem jezika Kotlin.

Naučićete da

- Kreirate skalabilne aplikacije, koje su jednostavne za održavanje, pomoću jezika Kotlin

- Razumete životni ciklus razvoja Android aplikacije

- Pojednostavite razvoj aplikacija pomoću Google arhitekturnih komponenti

- Koristite standardne biblioteke za injektiranje zavisnosti i raščlanjivanje podataka

- Primenite obrazac skladišta da biste preuzeli podatke iz spoljnih izvora

- Izgradite korisničke interfejse pomoću biblioteke Jetpack Compose

- Istražite Android asinhrono programiranje pomoću biblioteke Coroutines i Flow API-ja

- Objavite svoju aplikaciju u Google Play prodavnici

 

Cena: 3.190 2.807 rsd
PowerShell: praktična automatizacija
PowerShell
Matthew Dowst

Zavirite iza PowerShell jednostavnih skriptova i kreirajte automatizacije koje štede vreme za vaš tim, vaše korisnike i svet.

U knjizi „PowerShell, praktična automatizacija“ ćete naučiti kako da:

 • Izradite PowerShell funkcije za automatizaciju uobičajenih i složenih zadataka
 • Kreirate pametne automatizacije koje su prilagodljive novim izazovima
 • Strukturirate vaš kod za deljenje i ponovnu upotrebu
 • Sačuvate i obezbedite vaše automatizacije
 • Izvršite automatizacije pomoću Azure Automationa, Jenkinsa, Task Schedulera i Crona
 • Podelite vaše automatizacije sa vašim timom i kolegama koji nemaju tehničke veštine
 • Čuvate i preuzimate podatke, akreditive i promenljive
 • Koristite rešenja za kontrolu izvora za održavanje i testiranje promena koda
 • Obezbedite front-end UI rešenja za PowerShell automatizaciju

„PowerShell, praktična automatizacija“ otkriva kako možete da koristite PowerShell za kreiranje rešenja automatizacije za ogroman broj uobičajenih administratorskih i DevOps zadataka. Autor Matthew Dowst koristi svoje decenije iskustva da prezentuje stvarni nacrt za postavljanje poslovnog okruženja za pisanje skriptova pomoću PowerShella. U knjizi se razmatraju detalji da bi vam pokazali kako da se nosite sa nepredviđenim složenostima koje mogu sprečiti da automatizacija postane ponovo upotrebljiva i otporna. Od konzole do „oblaka“, naučićete kako da upravljate vašim kodom, da izbegavate uobičajene zamke i da kreirate automatizaciju koja se može deliti i koja je prilagodljiva različitim slučajevima korišćenja.

O tehnologiji

PowerShell jezik za pisanje skriptova je multiplikator snage, koji vam obezbeđuje programsku kontrolu nad celim centrom podataka. Pomoću te moćne alatke možete da kreirate automatizaciju za višekratnu upotrebu koja radikalno poboljšava konzistentnost i produktivnost vašeg operativnog tima. U ovoj knjizi je pokazano kako da dizajnirate, napišete, organizujete i primenite skriptove za automatizaciju operacija na sistemima svih veličina, od lokalnih servera do klastera preduzeća u „oblaku“.

O knjizi

U knjizi „PoweShell, praktična automatizacija“ videćete efikasno pisanje skriptova iz konzole u „oblak“ koje vam pokazuje kako da kreirate PowerShell automatizaciju za lokalne sisteme i sisteme u „oblaku“. U njoj ćete pronaći savete za identifikaciju zadataka koji se mogu automatizovati, tehnike za strukturiranje skriptova i upravljanje njima i mnoštvo dobro objašnjenih primera koda. Čak ćete naučiti kako da prilagodite postojeće skriptove novim slučajevima korišćenja i osnažite korisnike koji nemaju tehničke veštine pomoću lako razumljivih SharePoint frontendova.

 

Cena: 2.750 2.420 rsd
Python za programere
Python za programere
Alex Martelli, Anna Martelli Ravenscroft, Steve Holden, Paula McGuire

Python je nedavno rangiran kao najpopularniji programski jezik današnjice prema TIOBE indeksu, posebno zahvaljujući njegovoj širokoj primenjivosti u dizajnu, prototipiranju, testiranju, implementaciji i održavanju. Sa ovim ažuriranim četvrtim izdanjem, naučićete kako da izvučete maksimum iz Pythona, bez obzira da li ste profesionalni programer ili neko ko ovaj jezik koristi za rešavanje problema u određenoj oblasti.

Pažljivo napisano od strane priznatih eksperata za Python, novo izdanje se fokusira na verziju 3.10, donoseći ovo važno delo o Python jeziku potpuno ažurirano na pet verzija, uključujući pokrivenost nedavno objavljene Python 3.11.

Iz predgovora

Programski jezik Python miri mnoge očigledne kontradikcije: elegantan ali pragmatičan, jednostavan ali moćan, veoma je visokog nivoa, ali vas ne ometa kada treba da bavite sa bitovima i bajtovima. Pogodan je za programere početnike, ali i odličan za stručnjake.

Ova knjiga je namenjena programerima koji su prethodno bili upoznati sa Pythonom, kao i iskusnim programerima koji prvi put dolaze na Python sa drugih jezika. Pruža brzu referencu na sam Python, najčešće korišćene delove njegove ogromne standardne biblioteke i nekoliko najpopularnijih i korisnih modula i paketa nezavisnih proizvođača. Python ekosistem je toliko porastao u bogatstvu, obimu i složenosti da se više ne može očekivati da će jedna knjiga biti enciklopedijska. Ipak, knjiga pokriva širok spektar oblasti primene, uključujući veb i mrežno programiranje, rukovanje XML-om, interakcije baze podataka i brzo numeričko računarstvo. Takođe istražuje Pythonove višeplatformske mogućnosti i osnove proširenja Pythona i njegovog ugrađivanja u druge aplikacije.

Ovaj praktičan vodič će vam pomoći da:

• Naučite kako Python predstavlja podatke i programe kao objekte.
• Razumete vrednost i upotrebu označavanja tipova (type annotations).
• Istražite koje funkcionalnosti jezika su se pojavile u nedavnim verzijama.
• Otkrijete kako koristiti savremen Python na idiomatičan način.
• Naučite kako pravilno da strukturišete Python projekte.
• Razumete kako testirati, otklanjati greške i optimizovati Python kôd.

Autori su četiri PSF Fellows, od kojih su troje dobitnici nagrade Frank Willison, priznate za brojne doprinose Pythonu i njegovoj zajednici. Njihovo kolektivno iskustvo obuhvata različita okruženja i platforme, od akademskih preko startapa do korporativnih i vladinih.

Zajedno su sastavili autoritativan referentan materijal za sintaksu i funkcionalnosti Python jezika, standardnu biblioteku Pythona i odabrane pakete trećih strana.

Cena: 3.200 2.880 rsd
Osnovi računarskih mreža
Osnovi računarskih mreža
Slavko Gajin

Potreba za računarskim komunikacijama nastala je neposredno nakon pojave prvih računara. U to doba računari su bili znatno drugačiji od današnjih, ne samo po primenjenoj tehnologiji i performansama, već i po svom fizičkom izgledu i veličini. Tadašnji računari su bili izuzetno glomazni, podeljeni u više fizičkih celina (tehničkih ormana) za procesor, memoriju, diskove, spoljne jedinice i njihove kontrolere. Ovi računari su se nazivali mejnfrejm računari (eng. mainframe) i zahtevali su instalaciju u posebnim prostorijama sa obezbeđenom klimatizacijom i drugim specifičnim uslovima. Tada izuzetno skupi, njihovo korišćenje je bilo deljeno od strane više korisnika, pristupajući im preko monitora i tastature, koji su mogli da budu u susednoj sobi
ili na većim rastojanjima, udaljenim zgradama ili gradovima. Pritisak na tastaturi se binarno
kodirao i direktnom fizičkom vezom prenosio do računara, tačnije kontrolera periferije, a
odgovor se vraćao po istoj vezi za prikaz na monitoru. Za ovakvu komunikaciju su se koristile direktne veze (kablovi), a na većim rastojanjima postojeće i stalno uspostavljene telefonske veze. Za prenos informacija koristili su se uređaji koji se zovu modemi (eng. modem), a koji su binarne podatke pretvarali u zvuk, koji se prenosio preko telefonske veze, a na prijemnoj strani ponovo pretvarao u binarne podatke.
Iako je navedena tehnologija služila za prenos binarnih podataka, to ipak nisu bile računarske mreže, za koje je potrebno da postoji više računara koji međusobno komuniciraju. Računarske mreže se sastoje od fizičke infrastrukture koja povezuje računare i funkcionalne logike koja omogućava ispravnu razmenu podataka. Fizičku infrastrukturu čine fizičke veze (linkovi) i komunikacioni uređaji, dok je funkcionalna logika definisana skupom komunikacionih protokola koji uređuju mašinski prenos podataka. Materijal u ovom udžbeniku se u najvećoj meri odnosi na komunikacione protokole, budući da oni opisuju logiku funkcionisanja računarskih mreža.

Cena: 1.650 1.617 rsd
Osnove sistema baza podataka
Osnove sistema baza podataka
Srđan Nogo

Paketi softverskih alata za rad sa bazama podataka koji su predstavljeni u ovom udžbeniku uključuju podršku specijalizovanih softverskih alata za administraciju i optimalno korištenje resursa baze podataka kada su u pitanju podjela korisnika u kategorije, prava i privilegije korisnika nad resursima baze podataka kao i administraciju baze podataka, kako bi ona imala minimalne vremenske intervale odziva prema upitama korisnika.

Ovaj udžbenik u potpunosti pokriva nastavnu materiju koja se izučava na predmetu Baze podataka, ali i obuhvata dodatne oblasti koje su od velikog značaja u ovoj oblasti kao što su softverski alati baza podataka. Redosljed izlaganja materije koji je predstavljen odgovara u potpunosti redosljedu izlaganja na predavanjima za ovaj predmet. Pored značaja za kvalitetno usvajanje gradiva od strane studenata, udžbenik može biti od koristi inženjerima koji su svoj profesionalni angažman pronašli u oblastima koje se u udžbeniku obrađuju.

Cena: 1.650 rsd
Python intenzivni kurs: prevod 3. izdanja
Python intenzivni kurs
Eric Matthes

Python intenzivni kurs je najprodavaniji vodič na svetu za programski jezik Python. Uz ovaj dinamičan i temeljan priručnik ćete za čas posla pisati programe, rešavati probleme i razvijati funkcionalne aplikacije.

Počećete učenjem osnovnih koncepata programiranja, kao što su promenljive, liste, klase i petlje i vežbati pisanje čistog koda na primerima uz svaku temu. Naučićete i da pišete interaktivne programe i da testirate svoj kod pre dodavanja u projekat. Novostečeno znanje ćete primeniti u praksi, kreiranjem arkadne igrice po uzoru na Space Invaders, izgradnjom skupa vizuelizacija podataka pomoću Python-ovih praktičnih biblioteka i razvijanjem jednostavne online aplikacije.

Radom uz ovu knjigu naučićete da:

 • koristite moćne Python biblioteke i alate, uključujući pytest, Pygame, Matplotlib, Plotly i Django
 • pravite sve složenije 2D igrice koje reaguju na komande sa tastature i miša
 • generišete interaktivne vizuelizacije podataka iz raznovrsnih skupova podataka
 • gradite online aplikacije koje omogućavaju korisnicima da kreiraju naloge i upravljaju svojim podacima
 • otkanjate greške u kodu i rešavate uobičajene programerske probleme

Novo u ovom izdanju: ovo treće izdanje je u potpunosti prerađeno u skladu sa novostima u Python kodu. Novosti i ažuriranja pokrivaju VS Code za obradu teksta, pathlib modul za upravljanje fajlovima, pytest za testiranje koda, kao i najnovije funkcije za Matplotlib, Plotly i Django.

Ako planirate da se oprobate u programiranju, Python intenzivni kurs će vas za tren oka obučiti da pišete prave programe. Zašto čekate? Startujte mašinu i kodirajte!

 

Cena: 2.860 2.517 rsd

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd