Knjige i priručnici

Projektovanje distributivnih transformatora
Projektovanje distributivnih transformatora
Radovan Radosavljević, Jelena Krstović

Studenti energetskog odseka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu su u sklopu predmeta "Transformatori" bili u obavezi da urade projekat ”Proračun distributinog transformatora”. Studenti prethodno stiču teorijska znanja iz transformatora, posle kojih rade vežbe u laboratoriji.Ova knjiga je namenjena njima kako bi im olakšala proces projektovanja, a njena materija je sistematizovana po tematskim celinama u 20 poglavlja. Dat je i primer projektovanja jednog suvog transformatora.

Cena: 2.970 2.881 rsd
PowerShell: praktična automatizacija
PowerShell
Matthew Dowst

Zavirite iza PowerShell jednostavnih skriptova i kreirajte automatizacije koje štede vreme za vaš tim, vaše korisnike i svet.

U knjizi „PowerShell, praktična automatizacija“ ćete naučiti kako da:

 • Izradite PowerShell funkcije za automatizaciju uobičajenih i složenih zadataka
 • Kreirate pametne automatizacije koje su prilagodljive novim izazovima
 • Strukturirate vaš kod za deljenje i ponovnu upotrebu
 • Sačuvate i obezbedite vaše automatizacije
 • Izvršite automatizacije pomoću Azure Automationa, Jenkinsa, Task Schedulera i Crona
 • Podelite vaše automatizacije sa vašim timom i kolegama koji nemaju tehničke veštine
 • Čuvate i preuzimate podatke, akreditive i promenljive
 • Koristite rešenja za kontrolu izvora za održavanje i testiranje promena koda
 • Obezbedite front-end UI rešenja za PowerShell automatizaciju

„PowerShell, praktična automatizacija“ otkriva kako možete da koristite PowerShell za kreiranje rešenja automatizacije za ogroman broj uobičajenih administratorskih i DevOps zadataka. Autor Matthew Dowst koristi svoje decenije iskustva da prezentuje stvarni nacrt za postavljanje poslovnog okruženja za pisanje skriptova pomoću PowerShella. U knjizi se razmatraju detalji da bi vam pokazali kako da se nosite sa nepredviđenim složenostima koje mogu sprečiti da automatizacija postane ponovo upotrebljiva i otporna. Od konzole do „oblaka“, naučićete kako da upravljate vašim kodom, da izbegavate uobičajene zamke i da kreirate automatizaciju koja se može deliti i koja je prilagodljiva različitim slučajevima korišćenja.

O tehnologiji

PowerShell jezik za pisanje skriptova je multiplikator snage, koji vam obezbeđuje programsku kontrolu nad celim centrom podataka. Pomoću te moćne alatke možete da kreirate automatizaciju za višekratnu upotrebu koja radikalno poboljšava konzistentnost i produktivnost vašeg operativnog tima. U ovoj knjizi je pokazano kako da dizajnirate, napišete, organizujete i primenite skriptove za automatizaciju operacija na sistemima svih veličina, od lokalnih servera do klastera preduzeća u „oblaku“.

O knjizi

U knjizi „PoweShell, praktična automatizacija“ videćete efikasno pisanje skriptova iz konzole u „oblak“ koje vam pokazuje kako da kreirate PowerShell automatizaciju za lokalne sisteme i sisteme u „oblaku“. U njoj ćete pronaći savete za identifikaciju zadataka koji se mogu automatizovati, tehnike za strukturiranje skriptova i upravljanje njima i mnoštvo dobro objašnjenih primera koda. Čak ćete naučiti kako da prilagodite postojeće skriptove novim slučajevima korišćenja i osnažite korisnike koji nemaju tehničke veštine pomoću lako razumljivih SharePoint frontendova.

 

Cena: 2.530 2.277 rsd
Napravite savremeni alarmni sistem sa Raspberry Pi
Napravite savremeni alarmni sistem sa Raspberry Pi
William Pretty

Ova knjiga govori o osnovnim komponentama svakog alarmnog sistema.
Svi alarmni sistemi imaju dve osnovne funkcije. Prvo, oni prate svoje okruženje tražeći promenu u njemu, kao što su otvaranje vrata ili prozora ili kretanje neke osobe po sobi. Drugo, upozoravaju vlasnika ili korisnika na ovu promenu. Sistem opisan u ovoj knjizi koristi softver sa skeniranjem za otkrivanje uljeza. Ponaša se kao pas čuvar, koračajući gore-dole niz liniju ograde u potrazi za uljezom ili poznatom osobom. Ako imate ključ za alarm, možete ga deaktivirati i ući.
Sa metodom skeniranja, softver je lako napisati i objasniti. Softver može da skenira osam alarmnih zona plus dve specijalne požarne zone za otprilike jednu sekundu.
Ne morate biti inženjer elektrotehnike da biste instalirali ovaj alarmni sistem. Dovoljno je biti i pristojan stolar, moler ili gipsar! Budući da ovaj alarmni sistem radi na 12 volti jednosmerne struje, za njegovu izgradnju i instalaciju ne morate biti licencirani električar. Alarmni sistem predstavljen ovde koristi Python softver na Raspberry Pi u kombinaciji sa nekim elementarnim elektronskim kolima. Kôd opisan u knjizi, kao i CAD datoteke i spisak materijala za alarmni panel, dostupni su za preuzimanje.
Knjiga pruža čitaocu primere tipičnih alarmnih konfiguracija proizašlih direktno iz autorovog iskustva. Nakon pregleda hardverskih komponenti koje se najčešće koriste u uobičajenim alarmnim sistemima, autor pokazuje kako da i sami izgradite takav jedan.
Za implementaciju modularnog alarma, bez obzira da li je za privatnu kuću, poslovni objekat ili restoran, knjiga pokazuje kako vešto iskombinovati Raspberry Pi sa malim pomoćnim elektronskim kolima. Ovo nisu samo uputstva za instalaciju već i način razmišljanja koji će čitaocima omogućiti da pronađu rešenje za svoje potrebe.

Cena: 1.650 1.485 rsd
Inovativni razvoj tehničkih sistema
Inovativni razvoj tehničkih sistema
Milosav Ognjanović

U prvom delu koji se odnosi na osnove tehničkih inovacija, obrađeni su pojam tehničkih sistema, pojam i nivoi tehničkih inovacija i dati su odgovori na pitanja zašto i kako se
razvijaju nova tehnička rešenja. Probijanje misaone barijere obezbeđuju nova naučna i tehnološka znanja, novi izvori energije i nove metode i alati za razvoj.
Obuhvaćeni su i procesi razvoja TS u istoriji i mogući trendovi u budućnosti, uključujući okruženje sa ergonomskog, bioničkog i ekološkog aspekta. Drugi deo knjige obuhvata inovativni dizajn TS tj. proces stvaranja (sinteze) novog TS zasnovanog na novim funkcijama i novostvorenim potrebama, na novom principu, novim konstrukciskim detaljima, novim tehnologijama i sl. Relacije sa okruženjem kao što su ergonomske, estetske, bionike, ekološke i druge, da bi predstavljale unapređenje, odnosno oplemenjavanje postojećeg stanja razvijaju se uz odgovarajuću inovativnu proceduru. Treći deo knjige obuhvata prikaz metoda koje se koriste u inženjerskom dizajnu s ciljem da se dostigne potrebni nivo inovativnosti. Prikazani skup metoda uključuje sve ono što se odnosi na traganje za idejama i rešenjima i na procedure transformacije znanja kako bi se dobila odgovarajua svojstva TS. Četvrti deo obuhvata integrisane metode za razvoj odreene kategorije TS, a koje uključuju izabrana svojstva TS, u prvom redu mašinskih sistema. Ove integrisane metode uključuju svojstva ovih sistema kao što su željeni nivo pouzdanosti u radu, ograničeni nivo vibracija i buke i dr.
Za tu svrhu posebno su razvijeni pristupi kao što su Pouzdanost za dizajn, Vibracije za dizajn i Buka za dizajn TS. Pristupi i procedure u ovom smislu prilagođeni su potrebi korišćenja ovih svojstava kao ograničenja (Prinude – Constraints) u definisanju konstrukcijskih parametara TS u okviru metodologije Robusnog i Aksiomatskog dizajna.

Cena: 2.700 rsd
Python za programere
Python za programere
Alex Martelli, Anna Martelli Ravenscroft, Steve Holden, Paula McGuire

Python je nedavno rangiran kao najpopularniji programski jezik današnjice prema TIOBE indeksu, posebno zahvaljujući njegovoj širokoj primenjivosti u dizajnu, prototipiranju, testiranju, implementaciji i održavanju. Sa ovim ažuriranim četvrtim izdanjem, naučićete kako da izvučete maksimum iz Pythona, bez obzira da li ste profesionalni programer ili neko ko ovaj jezik koristi za rešavanje problema u određenoj oblasti.

Pažljivo napisano od strane priznatih eksperata za Python, novo izdanje se fokusira na verziju 3.10, donoseći ovo važno delo o Python jeziku potpuno ažurirano na pet verzija, uključujući pokrivenost nedavno objavljene Python 3.11.

Iz predgovora

Programski jezik Python miri mnoge očigledne kontradikcije: elegantan ali pragmatičan, jednostavan ali moćan, veoma je visokog nivoa, ali vas ne ometa kada treba da bavite sa bitovima i bajtovima. Pogodan je za programere početnike, ali i odličan za stručnjake.

Ova knjiga je namenjena programerima koji su prethodno bili upoznati sa Pythonom, kao i iskusnim programerima koji prvi put dolaze na Python sa drugih jezika. Pruža brzu referencu na sam Python, najčešće korišćene delove njegove ogromne standardne biblioteke i nekoliko najpopularnijih i korisnih modula i paketa nezavisnih proizvođača. Python ekosistem je toliko porastao u bogatstvu, obimu i složenosti da se više ne može očekivati da će jedna knjiga biti enciklopedijska. Ipak, knjiga pokriva širok spektar oblasti primene, uključujući veb i mrežno programiranje, rukovanje XML-om, interakcije baze podataka i brzo numeričko računarstvo. Takođe istražuje Pythonove višeplatformske mogućnosti i osnove proširenja Pythona i njegovog ugrađivanja u druge aplikacije.

Ovaj praktičan vodič će vam pomoći da:

• Naučite kako Python predstavlja podatke i programe kao objekte.
• Razumete vrednost i upotrebu označavanja tipova (type annotations).
• Istražite koje funkcionalnosti jezika su se pojavile u nedavnim verzijama.
• Otkrijete kako koristiti savremen Python na idiomatičan način.
• Naučite kako pravilno da strukturišete Python projekte.
• Razumete kako testirati, otklanjati greške i optimizovati Python kôd.

Autori su četiri PSF Fellows, od kojih su troje dobitnici nagrade Frank Willison, priznate za brojne doprinose Pythonu i njegovoj zajednici. Njihovo kolektivno iskustvo obuhvata različita okruženja i platforme, od akademskih preko startapa do korporativnih i vladinih.

Zajedno su sastavili autoritativan referentan materijal za sintaksu i funkcionalnosti Python jezika, standardnu biblioteku Pythona i odabrane pakete trećih strana.

Cena: 3.200 2.880 rsd
Radijaciona fizika
Radijaciona fizika
Ljiljana Gulan

Knjiga „Radijaciona fizika“ pisana je s ciljem da bude udžbenik za studente fizike, ali i da posluži studentima drugih fakulteta koji se interesuju za radijaciju - zračenje. U njoj se autor opredelio za razmatranje tri naslova: Nejonizujuće zračenje, Jonizujuće zračenje i Efekti jonizujućih zračenja. Otkrića dva prirodna fenomena, radijacije i radioaktivnosti su sticajem okolnosti uparena, ali se uglavnom poistovećuju, iako elektromagnetni spektar zračenja ne čini isključivo radioaktivno, već svako zračenje koje postoji u prirodi i koje je stvorio čovek. Naravno, imajući u vidu značaj poznavanja procesa interakcije različitih vrsta zračenja i efekte na biološke sisteme, primarni akcenat u ovom udžbeniku dat je jonizujućem zračenju.
Stoga se nadam da će zainteresovani čitalac u knjizi naći odgovore na mnoga pitanja u vezi vrsta i izvora zračenja, njihovih interakcija sa materijom i efektima koje zračenje proizvodi u materiji.

Cena: 1.650 1.617 rsd
Osnovi računarskih mreža
Osnovi računarskih mreža
Slavko Gajin

Potreba za računarskim komunikacijama nastala je neposredno nakon pojave prvih računara. U to doba računari su bili znatno drugačiji od današnjih, ne samo po primenjenoj tehnologiji i performansama, već i po svom fizičkom izgledu i veličini. Tadašnji računari su bili izuzetno glomazni, podeljeni u više fizičkih celina (tehničkih ormana) za procesor, memoriju, diskove, spoljne jedinice i njihove kontrolere. Ovi računari su se nazivali mejnfrejm računari (eng. mainframe) i zahtevali su instalaciju u posebnim prostorijama sa obezbeđenom klimatizacijom i drugim specifičnim uslovima. Tada izuzetno skupi, njihovo korišćenje je bilo deljeno od strane više korisnika, pristupajući im preko monitora i tastature, koji su mogli da budu u susednoj sobi
ili na većim rastojanjima, udaljenim zgradama ili gradovima. Pritisak na tastaturi se binarno
kodirao i direktnom fizičkom vezom prenosio do računara, tačnije kontrolera periferije, a
odgovor se vraćao po istoj vezi za prikaz na monitoru. Za ovakvu komunikaciju su se koristile direktne veze (kablovi), a na većim rastojanjima postojeće i stalno uspostavljene telefonske veze. Za prenos informacija koristili su se uređaji koji se zovu modemi (eng. modem), a koji su binarne podatke pretvarali u zvuk, koji se prenosio preko telefonske veze, a na prijemnoj strani ponovo pretvarao u binarne podatke.
Iako je navedena tehnologija služila za prenos binarnih podataka, to ipak nisu bile računarske mreže, za koje je potrebno da postoji više računara koji međusobno komuniciraju. Računarske mreže se sastoje od fizičke infrastrukture koja povezuje računare i funkcionalne logike koja omogućava ispravnu razmenu podataka. Fizičku infrastrukturu čine fizičke veze (linkovi) i komunikacioni uređaji, dok je funkcionalna logika definisana skupom komunikacionih protokola koji uređuju mašinski prenos podataka. Materijal u ovom udžbeniku se u najvećoj meri odnosi na komunikacione protokole, budući da oni opisuju logiku funkcionisanja računarskih mreža.

Cena: 1.650 1.617 rsd
Zbrirka zanimljivih zadataka: Za mlade fizičarke i fizičare
Zbrirka zanimljivih zadataka
Nenad V. Vukmirović, Vladimir Veljić

Pred vama je Zbirka Zanimljivih Zadataka (333) za mlade fizičarke i fizičare koja predstavlja verziju na srpskom jeziku zbirke Fascinating Problems for Young Physicists koju smo objavili u izdanju Cambridge University Press-a 2022. godine.
Rešavanje zadataka je oduvek bilo neizostavan deo u podučavanju fizičara. Učenici znatno produbljuju svoje razumevanje zakona fizike kada se pred njih postavi izazov da ih primene na konkretne fizičke sisteme. Postoji značajan broj sistema koji služe kao modeli na kojima je relativno jednostavno primeniti zakone fizike (kao što su, na primer, čestica u konstantnom polju, telo na strmoj ravni, telo vezano za oprugu, matematičko klatno, idealni gasovi, sistem tačkastih naelektrisanja u mirovanju). Zadaci u vezi tih i sličnih sistema su deo svakog kursa opšte fizike i mogu se naći u ucbenicima opšte fizike i pratećim zbirkama zadataka. Međutim, pomenuti sistemi su u određenoj meri apstraktni i kroz njihovo razmatranje do učenika ne dospeva nužno poruka da fizika opisuje praktično sve pojave iz svakodnevnog života.
Cilj ove zbirke je da se takvo stanje promeni. Izabrali smo zadatke gde se znanje opšte fizike može primeniti na pojave u svetu oko nas. Rešavajući zadatke iz ove knjige čitaoci će otkriti, na primer, zašto su toliki svetski rekordi u skokovima uvis, udalj i sa motkom, kakva je veza između mase životinje i trajanja njenog života, kolika je maksimalna efikasnost vetroturbina, kako vidimo, zašto vidimo lepe boje leptirova itd. Zbirka se sastoji od 42 zadatka sa detaljnim rešenjima, pri čemu svaki od zadataka opisuje neku interesantnu fizičku pojavu iz svakodnevnog života. Svaki zadatak je podeljen na nekoliko (obično
5-15) pitanja koja usmeravaju čitaoce kroz zadatak i pomažu im da razumeju fiziku koja opisuje pojavu. Ukupan broj pitanja je oko 333, pa otuda zbirka i nosi naslov Zbirka Zanimljivih Zadataka. Većinu zadataka u zbirci su sastavili autori, a za nekoliko zadataka koji su prilagođeni iz drugih izvora date su odgovarajuće reference.
Inspiracija za zadatke je došla iz sveta oko nas, a ne na osnovu oblasti fizike. Iz tog razloga, zadaci su podeljeni prema sistemima iz prirode koje razmatraju. Prva grupa zadataka odnosi se na fiziku ljudskog tela. Rad svih mašina koje koristimo ili vidimo u svakodnevnom životu je zasnovan na zakonima fizike, pa se neke od tih mašina razmatraju u sledećoj grupi zadataka. Predstojeći zadaci razmatraju fiziku u raznim popularnim sportskim disciplinama. Zatim se razmatraju fizički efekti u živom svetu i u prirodnim pojavama kao što su kiša, duga, munje, zemljotresi i okeanski talasi. Potom razmatramo efekte vezane za pretvaranje energije iz jednog oblika u drugi i završavamo zbirku grupom od nekoliko raznih, međusobno nepovezanih, zadataka.
Namera u zadacima svakako nam nije bila da damo sveobuhvatan opis pojave, niti da razmatramo sve pojave iz prirode. Pitanja usmeravaju čitaoca da prepozna i da razume osnove glavnih fizičkih efekata vezanih za pojavu i nadamo se da će to podstaći čitaoca da dalje istraži pojavu. Tako čitaocu mogu biti od koristi Jupiter notebook datoteke koje su prateći materijal uz ovu knjigu i koje sadrže sve proračune koje je potrebno uraditi da bi se dobio konačan numerički rezultat. Čitalac ih može iskoristiti, na primer, da menja parametre sistema i da istraži koji će biti efekat tih promena.
Očekujemo da će ovu zbirku koristiti talentovani učenici srednjih škola koji su voljni da prodube svoje znanje fizike, kao i studenti prve i druge godine koji slušaju predmete iz opšte fizike. Zbirka će svakako biti od koristi i nastavnicima u srednjim školama koji rade sa talentovanim učenicima, a oni će neke lakše delove zadataka moći da iskoriste i kao primere u nastavi. Na univerzitetskom nivou, zadaci iz zbirke se mogu koristiti na predavanjima kao lepi primeri primene zakona fizike u životu, kao i za domaće zadatke za studente.

Cena: 1.320 rsd
Osnove sistema baza podataka
Osnove sistema baza podataka
Srđan Nogo

Paketi softverskih alata za rad sa bazama podataka koji su predstavljeni u ovom udžbeniku uključuju podršku specijalizovanih softverskih alata za administraciju i optimalno korištenje resursa baze podataka kada su u pitanju podjela korisnika u kategorije, prava i privilegije korisnika nad resursima baze podataka kao i administraciju baze podataka, kako bi ona imala minimalne vremenske intervale odziva prema upitama korisnika.

Ovaj udžbenik u potpunosti pokriva nastavnu materiju koja se izučava na predmetu Baze podataka, ali i obuhvata dodatne oblasti koje su od velikog značaja u ovoj oblasti kao što su softverski alati baza podataka. Redosljed izlaganja materije koji je predstavljen odgovara u potpunosti redosljedu izlaganja na predavanjima za ovaj predmet. Pored značaja za kvalitetno usvajanje gradiva od strane studenata, udžbenik može biti od koristi inženjerima koji su svoj profesionalni angažman pronašli u oblastima koje se u udžbeniku obrađuju.

Cena: 1.650 rsd
Event management: Upravljanje događanjima
Event management
Lin van der Vagen, Brenda R. Karlos

U TURIZMU, KULTURI, BIZNISU U SPORTU!

Ova knjiga je namenjena svakome koga zanima rastuća delatnost upravljanja događanjima – event management-a. Upravljanje događanjima se veoma razlikuje od uobičajenog poslovnog upravljanja. Većina menadžera može sebi da dozvoli greške i da na njima uči. Uspešni organizatori događanja shvataju da su za planiranje ovih skupih i često jedinstvenih događanja potrebna posebna umeća.

Poslovni projekti i razvoj novih proizvoda sada kulminiraju događanjima, a njima se smatraju i poslovni sastanci na visokom nivou, seminari, konferencije i izložbe. Naravno, svake godine se održavaju i hiljade festivala i još veći broj venčanja, zabava, proslava i sportskih događanja, za čiju organizaciju su potrebni stručnjaci.

Ova knjiga će vas naučiti kako dizajnirati, planirati, pozicionirati i održati događanje. Naučićete kako upravljati zaposlenima i problemima koji su povezani s njima, i kako postići bezbednost svih uključenih lica. Takođe ćete saznati sve što je potrebno da znate o zakonskim odredbama, upravljanju rizikom, finansijskoj kontroli i kako oceniti uspeh događanja koja ste organizovali.

Cena: 1.500 1.350 rsd
Python intenzivni kurs: prevod 3. izdanja
Python intenzivni kurs
Eric Matthes

Python intenzivni kurs je najprodavaniji vodič na svetu za programski jezik Python. Uz ovaj dinamičan i temeljan priručnik ćete za čas posla pisati programe, rešavati probleme i razvijati funkcionalne aplikacije.

Počećete učenjem osnovnih koncepata programiranja, kao što su promenljive, liste, klase i petlje i vežbati pisanje čistog koda na primerima uz svaku temu. Naučićete i da pišete interaktivne programe i da testirate svoj kod pre dodavanja u projekat. Novostečeno znanje ćete primeniti u praksi, kreiranjem arkadne igrice po uzoru na Space Invaders, izgradnjom skupa vizuelizacija podataka pomoću Python-ovih praktičnih biblioteka i razvijanjem jednostavne online aplikacije.

Radom uz ovu knjigu naučićete da:

 • koristite moćne Python biblioteke i alate, uključujući pytest, Pygame, Matplotlib, Plotly i Django
 • pravite sve složenije 2D igrice koje reaguju na komande sa tastature i miša
 • generišete interaktivne vizuelizacije podataka iz raznovrsnih skupova podataka
 • gradite online aplikacije koje omogućavaju korisnicima da kreiraju naloge i upravljaju svojim podacima
 • otkanjate greške u kodu i rešavate uobičajene programerske probleme

Novo u ovom izdanju: ovo treće izdanje je u potpunosti prerađeno u skladu sa novostima u Python kodu. Novosti i ažuriranja pokrivaju VS Code za obradu teksta, pathlib modul za upravljanje fajlovima, pytest za testiranje koda, kao i najnovije funkcije za Matplotlib, Plotly i Django.

Ako planirate da se oprobate u programiranju, Python intenzivni kurs će vas za tren oka obučiti da pišete prave programe. Zašto čekate? Startujte mašinu i kodirajte!

 

Cena: 2.650 2.385 rsd
Zbirka rešenih zadataka iz proizvodnje, prenosa i upotrebe električne energije
Zbirka rešenih zadataka iz proizvodnje, prenosa i upotrebe električne energije
Jovan Štarklj

PREDGOVOR ZA PRVO IZDANJE
Ova zbirka rešenih zadataka je namenjena inženjerima elektrotehnike, koji su
zaposleni u preduzećima za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije. Za razumevanje zadataka iz zbirke, čije rešavanje ne zahteva duge i složene proračune, potrebno je znanje iz predmeta koji se izučavaju na redovnim studijama elektrotehničkih fakulteta, smer elektroenergetski sistemi.
Autor zahvaljuje recenzentima rukopisa zbirke za korisne primedbe, predloge i zapažanja. Rukopis je prekucao i slike brižljivo uradio Nikola Obradović, na čemu mu najsrdačnije zahvaljujem.
PREDGOVOR ZA ŠESTO IZDANJE
Šesto izdanje zbirke je znatno prošireno, struktura je poboljšana i ispravljene su
primećene greške. Najsrdačnije se zahvaljujem recenzentima, kao i kolegama:
mr Božidaru B. Radoviću, dr Vladimiru Stanojeviću, Stanku Jankoviću i
mr Vladimiru Miliću na savetima i primedbama, koje su znatno smanjile
nedostatke zbirke.

Cena: 1.650 1.617 rsd
Zbirka rešenih zadataka iz matematike: za pripremu prijemnog ispita na FON
Zbirka rešenih zadataka iz matematike
Goran Živadinović

Zbirke slične ovoj obično zbog uštede prostora pretpostavljaju da budući student raspolaže potrebnim predznanjem iz Matematike stečenim u prethodnom školovanju. Ovde je korišćen drugačiji pristup. Da se istakne i uvežba neophodno predznanje, u uvodu svakog zadatka je dat spisak obrazaca, identiteta, teorema, koji će biti korišćeni u zadatku. Iako se obrasci u uvodu svakog zadatka često ponavljaju, opterećujući tekst i povećavajući broj strana, autor se opredelio za ovakav pristup da bi korisniku Zbirke olakšao praćenje postupka rešavanja zadatka, jer će čitalac imati lak uvid u neophodno uvodno znanje i matematičke
„alate“ koji će se koristiti i koji su zato dati u uvodu svakog zadatka. Time čitalac ne mora da traži tu materiju na nekom drugom mestu. Obrasci iz uvodnog dela su označeni rednim brojevima sa prefiksom „U“. Svaki zadatak sa prijemnog ispita ima nekoliko ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan tačan. Da bi zadaci ove Zbirke bili saobrazni zadacima sa
prijemnih ispita svaki zadatak je tako postavljen da ima jednoznačan odgovor:
brojčanu vrednost ili algebarski izraz. Na primer umesto da se u tekstu zadatka traže rešenja neke jednačine može se tražiti zbir njihovih rešenja.
Nadam se da će Zbirka korisno poslužiti budućim studentima Fakulteta
organizacionih nauka, kao i studentima fakulteta sa sličnim sadržajem i obimom gradiva, i zahvalan sam svima koji ukažu na greške i nedostatke.
Recenzentima dr Milošu Drezgiću, dr Ljubivoju Popoviću, mr Zoranu Miškoviću autor je zahvalan na izvršenoj recenziji. Svaku njihovu sugestiju, ukazivanje na greške, i predloge da tekst bude bolji autor je sa zahvalnošću prihvatio.
Zahvalan sam i mojoj supruzi Dragani Živadinović, koja mi je dala podršku pri pisanju Zbirke i koja je ukazala na neke greške u tekstu.

Cena: 1.650 1.617 rsd
Podacijska pismenost (Data Literacy): veština prikupljanja, analize i korišćenja podataka
Podacijska pismenost (Data Literacy)
Angelika Klidas

Kome je namenjena knjiga:

 • studentima i postdiplomcima u oblasti podataka i analitike, kao i menadžmenta i marketinga
 • poslovnim  ljudima čiji biznis i profit zavise od kvaliteta podataka i njihovog tumačenja
 • rukovodiocima sektora marketinga, prodaje, ljudskih resursa i informacionih tehnologija
 • novinarima i svim ostalim pojedincima zainteresovanim za razumevanje savremenog sveta podataka

Oblasti zastupljene u knjizi:

 • Upravljanje podacima
 • Analitika podataka
 • Podaci i KPI kompanija
 • Vizuelizacija podataka
 • Komunikacija podataka
 • Razumevanje podataka
 • Rukovanje podacima
 • Odluke zasnovane na podacima
 • Projekti podataka i analitike
 • Edukacija za rad sa podacima
 • Šabloni za evaluacije
Cena: 2.640 2.376 rsd
Naučite funkcionalno programiranje: savladajte kompleksnost programskog koda razmišljajući funkcionalno
Naučite funkcionalno programiranje
Jack Widman

Naučite kako da razmišljate i pišete kôd kao funkcionalni programer. Uz ovaj praktičan vodič, programeri koji su upoznati sa objektno orijentisanim programiranjem zaroniće u osnovne koncepte funkcionalnog programiranja i naučiti kako da istovremeno koriste mogućnosti funkcionalnog i objektno orijentisanog programiranja u velikim ili složenim softverskim projektima.
Autor Jack Widman koristi uzorke iz Jave, Pythona, C#, Scale i JavaScripta da bi vam pomogao da steknete novi uvid i obezbedio skup alata za upravljanje složenošću problema pred kojim se nalazite. Moći ćete da pišete kôd koji je jednostavniji, kojeg možete ponovo upotrebiti, lakše testirati i modifikovati i koji je uglavnom ispravniji. Ova knjiga vam takođe pokazuje kako da koristite obrasce iz teorije kategorija da biste premostili jaz između objektno orijentisanog i funkcionalnog programiranja.
• Naučite osnove funkcionalnog programiranja i proučite način na koji funkcionalni programeri pristupaju problemima.
• Shvatite kako se funkcionalno programiranje razlikuje od objektno orijentisanog i imperativnog programiranja.
• Koristite skup praktičnih i primenljivih obrazaca dizajna koji modeluju stvarnost na funkcionalan način.
• Naučite kako da ugradite karakteristike funkcionalnog i objektno orijentisanog programiranja u softverske projekte.
• Primenite funkcionalne obrasce dizajna na odgovarajući način i koristite ih za pisanje ispravnog, robusnog i lako promenljivog koda.

Cena: 920 rsd
Želim i hoću
Želim i hoću
Mihail Labkovski

Mihail Labkovski je psiholog sa preko 40 godina iskustva, autor knjiga i jedinstvene metodologije „6 pravila“. Magazin Forbes ga je proglasio jednim od najpoznatijih psihologa u Rusiji.
Prva knjiga Labkovskog, „Želim i hoću“, je najprodavanija knjiga u istoriji ruske publicistike. Ona sadrži praktične savete o tome kako da promenite svoj život na bolje, da se oslobodite straha, da budete srećni i da uvek radite ono što želite. Zahvaljujući svojim emisijama na radiju i televiziji, kao i javnim konsultacijama, Mihail Labkovski je promovisao ideju psihologije, učinio je dostupnom i ulazio u svaku kuću.
Posebnost pristupa Labkovskog je njegova – konkretnost. On uvek daje najjasniji odgovor na svako najteže pitanje. Njegovi iskazi i saveti toliko su radikalni da su mnogi u početku iznenađeni, ako ne i šokirani.
Autor se u svojim preporukama ne krije iza pojednostavljenog jezika, već jasno izlaže uzroke problema. I što je najvažnije, on zna kako da se konkretan problem reši – bez rovarenja po psihološkim traumama iz detinjstva i pomne analize vaše prošlosti. Ako neko ima znanje i želju, onda je sasvim moguće promeniti sebe i svoj život nabolje.
Svrha objavljivanja ove knjige je lična sreća svakoga ko je pročita.

Cena: 1.500 1.350 rsd
C za programere
C za programere
Peter Prinz, Tony Crawford

Osnovna svojstva programskog jezika C - efikasnost, prenosivost i prilagodljivost - razlog su za njegovu uspešnost i trajnost, a ovo je knjiga koju će svaki programer hteti da stalno ima pored sebe dok piše kod. Precizno i logično su obrađeni i primerima ilustrovani svi elementi jezika, standardna biblioteka i procesi prevođenja i testiranja programa pomoću GNU alatki GCC, make i GDB.

Cena: 2.200 1.980 rsd
Primena ARM mikrokontrolera
Primena ARM mikrokontrolera
Nikola Mitrović, Miloš Marjanović, Danijel Danković

Primeri primene ARM mikrokontrolera u poglavljima pokazani su korišćenjem razvojnog okruženja Nucleo-F103RB koje je zasnovano na STM32F103RB mikrokontroleru.
Ovaj mikrokontroler je odabran pre svega zbog svoje široke dostupnosti, ali i pristupačnosti velikom broju periferijskih jedinica. Realizacija primera prikazanih u poglavljima ove knjige, pored razvojnog okruženja, zahteva i korišćenje odredenih besplatno dostupnih softverskih alata, a za pojedine primere i povezivanje dodatnih komponenata. Softverski alati STM32CubeMX i Keil Microvision su odabrani zbog svoje široke rasprostranjenosti u industriji, besplatne dostupnosti i zbog širokih korisničkih mogućnosti koje nude. Pored toga, bitan kriterijum prilikom odabira softverskih alata je to što razvoj, onako kako je prikazan u poglavljima, nije ograničen na konkretan mikrokontroler, već se pristup može koristiti i za druge serije, sa drugim mogućnostima. Prilikom realizacije nekih vežbi poželjno je, ali ne i neophodno, i korišćenje laboratorijske opreme kao što je osciloskop ili logički analizator.

Cena: 1.730 1.695 rsd

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd