Inovativni razvoj tehničkih sistema

Autor Milosav Ognjanović
Oblast Mašinstvo
ISBN 978-86-7083-830-7
Strana: 528 Format: B5 Povez: Meki Masa: 800 g
Cena
2.700 rsd

Preuzmite:

Detaljan_sadrzaj.pdf (√)

O knjizi

U prvom delu koji se odnosi na osnove tehničkih inovacija, obrađeni su pojam tehničkih sistema, pojam i nivoi tehničkih inovacija i dati su odgovori na pitanja zašto i kako se
razvijaju nova tehnička rešenja. Probijanje misaone barijere obezbeđuju nova naučna i tehnološka znanja, novi izvori energije i nove metode i alati za razvoj.
Obuhvaćeni su i procesi razvoja TS u istoriji i mogući trendovi u budućnosti, uključujući okruženje sa ergonomskog, bioničkog i ekološkog aspekta. Drugi deo knjige obuhvata inovativni dizajn TS tj. proces stvaranja (sinteze) novog TS zasnovanog na novim funkcijama i novostvorenim potrebama, na novom principu, novim konstrukciskim detaljima, novim tehnologijama i sl. Relacije sa okruženjem kao što su ergonomske, estetske, bionike, ekološke i druge, da bi predstavljale unapređenje, odnosno oplemenjavanje postojećeg stanja razvijaju se uz odgovarajuću inovativnu proceduru. Treći deo knjige obuhvata prikaz metoda koje se koriste u inženjerskom dizajnu s ciljem da se dostigne potrebni nivo inovativnosti. Prikazani skup metoda uključuje sve ono što se odnosi na traganje za idejama i rešenjima i na procedure transformacije znanja kako bi se dobila odgovarajua svojstva TS. Četvrti deo obuhvata integrisane metode za razvoj odreene kategorije TS, a koje uključuju izabrana svojstva TS, u prvom redu mašinskih sistema. Ove integrisane metode uključuju svojstva ovih sistema kao što su željeni nivo pouzdanosti u radu, ograničeni nivo vibracija i buke i dr.
Za tu svrhu posebno su razvijeni pristupi kao što su Pouzdanost za dizajn, Vibracije za dizajn i Buka za dizajn TS. Pristupi i procedure u ovom smislu prilagođeni su potrebi korišćenja ovih svojstava kao ograničenja (Prinude – Constraints) u definisanju konstrukcijskih parametara TS u okviru metodologije Robusnog i Aksiomatskog dizajna.

Detaljan opis

Sadržaj knjige je koncipiran tako da svaka celina pokriva po jedan predmet modula Dizajn u mašinstvu. Osim toga, delovi knjige ili knjiga kao celina može biti korišćena i za druge predmete koji podrazumevaju inovativnost u razvoju TS. Knjiga je rezultat dugogodišnje globalne saradnje sa istaknutim institucijama u oblasti inženjerskog i industrijskog dizajna, učešća na svetskim konferencijama i praćenja vodećih časopisa u ovoj oblasti. Rezultat je i rada autora na projektima EU, tj. vodećim univerzitetima u ovoj oblasti. Osim toga važno je istaći da knjiga ne predstavlja samo prikaz trenutnog stanja u ovoj oblasti, već i integrisanu strukturu trenutnog stanja koja uključuje i metode i procedure koje su nastajale, a neke i gubile na značaju tokom intenzivnog razvoja ove metodologije koja je započela sredinom dvadesetog veka.

Iz iste oblasti

Tehnologija spajanja materijala lemljenjem
Branko Lukić, Ivan Milutinović
korice/k000136d2b.jpg
Cena: 1.540 rsd
Obrada materijala laserom: osnove, primena i optimizacija
Sanja Petronić, Tatjana Šibalija
korice/k000417d2b.jpg
Cena: 1.617 rsd
Zavarivanje cevovoda
Branko Lukić
korice/k000355d2b.jpg
Cena: 1.270 rsd
Metalurgija zavarivanja
Radica Prokić Cvetković, Olivera D. Popović
korice/k000452d2b.jpg
Cena: 2.940 rsd

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd