ChatGPT od početnika do profesionalca

Autor Mihailo Zoin
ISBN 978-86-7310-594-9
Strana: 354 Format: B5 Povez: Meki Masa: 820 g
Cena
1.980 rsd
1.782 rsd
O knjizi

Uvod
Dobrodošli u prvu knjigu na srpskom jeziku posvećenu ChatGPT-u, revolucionarnoj tehnologiji veštačke inteligencije koja menja način na koji komuniciramo, učimo i radimo. Ova knjiga je namenjena svima koji žele da dublje razumeju i efikasno koriste ChatGPT, bilo da ste potpuni početnik ili već imate iskustva sa veštačkom inteligencijom.

Zašto ChatGPT?
ChatGPT je postao nezaobilazan alat u mnogim oblastima: od edukacije, preko poslovanja, pa sve do kreativnih industrija. Njegova sposobnost da generiše tekst koji je gotovo neodlučiv od ljudskog čini ga izuzetno korisnim u različitim primenama.

Šta ćete naučiti?
ChatGPT prvi koraci
U ovom delu, upoznaćete se sa osnovama ChatGPT-a. Naučićete kako da ga instalirate, podesite i koristite za osnovne zadatke. Takođe ćemo razmotriti pitanja bezbednosti i privatnosti.

ChatGPT kao stručnjak za...
Ovde ćemo se fokusirati na specijalizovane oblasti u kojima ChatGPT može da se koristi. Bilo da je reč o edukaciji, poslovanju ili zdravstvu, saznaćete kako da maksimalno iskoristite ovu tehnologiju.

ChatGPT u praksi
U ovom segmentu, razmotrićemo stvarne slučajeve upotrebe ChatGPT-a. Prikazaćemo kako da optimizujete promptove i kako da automatizujete i integrišete ChatGPT u vaše radne procese.

ChatGPT dodaci
Otkrićete različite alate i ekstenzije koje možete koristiti sa ChatGPT-om, kao i kako da ga integrišete sa drugim platformama i servisima.

ChatGPT i intervju za posao
Ako planirate da koristite ChatGPT u profesionalnom kontekstu, ovaj deo će vam pomoći da se pripremite za intervju i da znate šta možete očekivati.

ChatGPT i rečnik pojmova
Na kraju, pružićemo vam detaljan rečnik pojmova i često postavljanih pitanja kako biste imali sveobuhvatno razumevanje ove fascinantne tehnologije.

Kome je knjiga namenjena?
Ova knjiga je namenjena svima koji su zainteresovani za veštačku inteligenciju, automatizaciju i tehnološki napredak. Ne zahteva prethodno iskustvo ili tehničko znanje, već samo otvoren um i želju za učenjem.

Nadamo se da ćete uživati u čitanju i da će vam ova knjiga pružiti dragocene uvide i praktične veštine koje ćete moći da primenite u svom životu i karijeri.

Detaljan opis

Deo I

1.1 Prvi koraci: Ovo poglavlje je vodič za upoznavanje sa ChatGPT-om, pokrivajući osnovne karakteristike i mogućnosti. Detaljno se istražuje kako ovaj alat može biti koristan u različitim kontekstima i situacijama.

1.2 Veštačka inteligencija i ChatGPT: Poglavlje započinje pregledom osnovnih koncepata veštačke inteligencije, prelazeći na specifičnosti ChatGPT-a i njegovu ulogu u širem domenu tehnologija veštačke inteligencije.

1.3 Tri osnovna načina korišćenja ChatGPT-a: Ovde se razmatraju tri primarne upotrebe ChatGPT-a: za generisanje teksta, kao asistenta u zadacima i za interaktivnu komunikaciju. Ilustruju se scenariji i primeri gde su ovi načini upotrebe najefikasniji.

1.4 Kome je namenjena knjiga: Ovo poglavlje identifikuje ciljne grupe čitalaca, od stručnjaka u veštačkoj inteligenciji do opšte populacije, objašnjavajući kako svaka od ovih grupa može imati koristi od knjige.

1.5 Interfejs ChatGPT-a: Poglavlje se detaljno fokusira na korisnički interfejs ChatGPT-a, pružajući uputstva o organizaciji interfejsa i efikasnom korišćenju alata.

1.6 Formati u kojem ChatGPT može da prikaže svoje odgovore: Ovde se prikazuje kako ChatGPT može da generiše odgovore u različitim formatima, od teksta do tabele i koda, sa objašnjenjem o optimalnoj upotrebi svakog formata.

1.7 Uputstva korisnika ili prilagođene instrukcije: Poglavlje je vodič za personalizaciju interakcija sa ChatGPT-om, uključujući kako postaviti prilagođene instrukcije za model.

1.8 Uputstva za poboljšanje loše napisanih upita: Data je detaljna analiza o tome kako korisnici mogu optimizovati kvalitet svojih upita kako bi dobili tačnije i korisnije odgovore.

1.9 Ton komunikacije koji određuje izlaz ChatGPT-a na upit: Poglavlje se bavi analizom tona u komunikaciji sa ChatGPT-om, ilustrujući kako različiti tonovi mogu uticati na tip i kvalitet odgovora.

1.10 Strukturiranje upita u ChatGPT-u: Ovo poglavlje nudi smernice o tome kako korisnici mogu strukturirati svoje upite da bi dobili najpreciznije i najkorisnije odgovore od ChatGPT-a.

1.11 Postavljanje ograničenja u ChatGPT-u: Poglavlje istražuje kako korisnici mogu postaviti različite vrste ograničenja u interakciji sa ChatGPT-om, sa detaljima o metodama i tehnikama za kontrolu razgovora.

1.12 Nova funkcionalnost ChatGPT-a od septembra 2023. Web Browsing: Ovo poglavlje je posvećeno novoj funkcionalnosti ChatGPT-a dodatoj od septembra 2023. godine, sa fokusom na mogućnosti internet pretrage. Detalji o prednostima i ograničenjima ove nove funkcionalnosti su takođe razmatrani.

Deo II

2.1. Uvod u ChatGPT kao stručnjaka za…: Ovo poglavlje služi kao uvodni deo koji postavlja osnovu za razumevanje kako ChatGPT može delovati kao stručnjak u različitim oblastima, od tehnologije veštačke inteligencije do emocionalne inteligencije.

2.2. ChatGPT u raznim ulogama, a glumac nije: Poglavlje istražuje različite uloge koje ChatGPT može preuzeti, osim uloge glumca. Prikazuje se kako tehnologija može da se adaptira za različite scenarije i potrebe.

2.3. ChatGPT kao stručnjak za rad sa Excelom: Ovo poglavlje donosi detaljnu raspravu o primeni ChatGPT-a u radu sa Microsoft Excelom, od osnovnih funkcija do naprednih analitičkih mogućnosti.

2.4. ChatGPT kao stručnjak za pozitivne misli: Poglavlje je fokusirano na mogućnosti ChatGPT-a u generisanju pozitivnih misli i afirmacija, pružajući korisnicima mentalnu podršku i motivaciju.

2.5. ChatGPT kao stručnjak za sinonime i antonime: U ovom delu se razrađuje kako ChatGPT može asistirati u pronalaženju sinonima i antonima, što je korisno za pisanje i jezičke analize.

2.6. ChatGPT kao stručnjak za spajanje nespojivog: Poglavlje razmatra specifične načine na kojima ChatGPT može kombinovati različite koncepte ili ideje koje se obično smatraju nespojivim, od umetnosti do nauke.

2.7. ChatGPT univerzalni upit za razne uloge: Ovo poglavlje istražuje načine na kojima se ChatGPT može konfigurisati da odgovara na različite uloge kroz univerzalne upite, čime se povećava njegova fleksibilnost i primenljivost.

2.8. ChatGPT kao stručnjak za turizam: Poglavlje se bavi mogućnostima kako ChatGPT može pomoći u planiranju i organizaciji putovanja, od izbora destinacije do rezervacije smeštaja.

2.9. ChatGPT kao stručnjak za sticanje veština: U ovom delu se knjiga fokusira na primenu ChatGPT-a kao alata za podučavanje i sticanje novih veština, od jezika do programiranja.

2.10. ChatGPT kao stručnjak za naprednu analizu podataka: Ovo poglavlje dublje istražuje kapacitete ChatGPT-a u oblasti napredne analize podataka, od vizualizacije do prediktivne analize.

2.11 ChatGPT u ulozi menadžera projekta: Ovo poglavlje istražuje kako ChatGPT može da funkcioniše u ulozi menadžera projekta, pokrivajući osnovne zadatke i odgovornosti koje se obično očekuju od ljudskog menadžera.

2.12 ChatGPT u ulozi sportskog trenera: Poglavlje se bavi definicijom uloge sportskog trenera i načinima na kojima ChatGPT može da bude koristan alat u ovom kontekstu, od taktičkog planiranja do motivacionih govora.

2.13 ChatGPT kao stručnjak za marketing: U ovom poglavlju se razmatraju različiti načini na kojima ChatGPT može da pomaže u marketingu, od automatizacije sadržaja do analize podataka i strategije ciljanja.

2.14 ChatGPT u ulozi analitičara: Poglavlje istražuje mogućnosti ChatGPT-a u ulozi analitičara, fokusirajući se na to kako može pomoći u analizi podataka, izveštavanju i donošenju informisanih odluka.

2.15 ChatGPT u ulozi inženjer upita ili promptova: Ovde se prikazuje kako ChatGPT može da pomogne u kreiranju i optimizaciji upita, što je korisno za sve od pretrage podataka do generisanja sadržaja.

2.16 ChatGPT kao novinar: Poglavlje razmatra kako ChatGPT može da pomaže novinarima u digitalnom dobu, od pisanja članaka do analize aktuelnih tema.

2.17 ChatGPT u ulozi terapeuta: Iako ChatGPT nije licenciran terapeut, poglavlje istražuje kako može da služi kao dodatni resurs u pružanju emocionalne podrške i vođenju kroz terapeutske tehnike.

Deo III

3.1 ChatGPT kao kreator različitih vrsta sadržaja – Uvod: U ovom uvodnom poglavlju, korisnici će saznati kako ChatGPT može delovati kao kreator različitih vrsta sadržaja. Detalji o mogućnostima i upitima koji se mogu koristiti za generisanje sadržaja su takođe obuhvaćeni.

3.2 ChatGPT i kreativno pisanje: Poglavlje se fokusira na ulogu ChatGPT-a u oblasti kreativnog pisanja. Razrađuju se metode i tehnike koje ChatGPT koristi za generisanje umetničkih i kreativnih tekstova.

3.3 ChatGPT za kreiranje tehničkog i akademskog sadržaja: Ovo poglavlje detaljno razmatra kako ChatGPT može biti koristan alat za generisanje tehničkog i akademskog sadržaja. Prikazuje se širok spektar mogućnosti, od izrade tehničkih dokumenata do akademskih radova.

3.4 ChatGPT za kreiranje poslovnih sadržaja: Poglavlje istražuje kako ChatGPT može pomoći u kreiranju različitih vrsta poslovnih dokumenata i izveštaja. Objašnjava se kako koristiti ChatGPT za efikasno i brzo generisanje poslovnih materijala.

Deo IV

4.1 ChatGPT i dodaci – Uvod: Ovo uvodno poglavlje daje pregled o tome kako dodaci (plugins) mogu proširiti funkcionalnosti ChatGPT-a. Obrađuje se kako dodaci mogu dodati dodatne alate i funkcije na već snažnu osnovu koju pruža ChatGPT.

4.2 WebPilot: Poglavlje se fokusira na dodatak WebPilot, koji omogućava ChatGPT-u da pretražuje internet. Detalji o funkcionalnostima i upotrebi su takođe obrađeni.

4.3 Ai PDF: Ai PDF dodatak omogućava interakciju sa PDF dokumentima na različite načine. Poglavlje objašnjava ključne funkcionalnosti i načine upotrebe ovog dodatka.

4.4 Canva: Ovde se razmatra kako se Canva dodatak može koristiti unutar ChatGPT-a za grafički dizajn i kreativne projekte.

4.5 Prompt Perfect: Poglavlje se bavi dodatkom Prompt Perfect, koji koristi sofisticirane algoritme za optimizaciju upita. Detalji o funkcionalnostima i primenama su prikazani.

4.6 AskTheCode: U ovom poglavlju se obrađuje AskTheCode, dodatak namenjen programerima. Prikazuje se kako ovaj dodatak može pomoći u kodiranju i rešavanju programerskih izazova.

4.7 CoderPad: Poglavlje se fokusira na CoderPad, online alatku koja omogućava pisanje, testiranje i izvršavanje koda u realnom vremenu unutar ChatGPT-a.

4.8 Diagr.am: Diagr.am je dodatak koji omogućava vizuelizaciju podataka putem grafikona i dijagrama. Poglavlje detaljno objašnjava kako se ovaj dodatak koristi.

4.9 Earth: Earth je dodatak koji omogućava generisanje mapa i geografskih koordinata. Poglavlje pruža uvid u ovu funkcionalnost i njen potencijal.

4.10 Expedia: Poglavlje se bavi Expedia dodatkom koji omogućava planiranje putovanja direktno kroz ChatGPT. Detalji o funkcionalnostima i upotrebi su razmatrani.

4.11 Make A Sheet: Ovo poglavlje se bavi dodatkom Make A Sheet, koji omogućava korisnicima da generišu CSV datoteke na osnovu unesenih podataka. Detalji o tome kako ovo funkcioniše i u kojim situacijama je korisno su takođe obrađeni.

4.12 Scholar AI: Scholar AI je dodatak koji omogućava pretragu i pristup akademskim resursima. Poglavlje detaljno opisuje kako koristiti ovu funkcionalnost za istraživačke potrebe.

4.13 Scraper: Poglavlje o dodatku Scraper se fokusira na izvlačenje informacija sa veb sajtova. Objašnjava se kako ovaj alat može pomoći korisnicima u prikupljanju podataka sa interneta.

4.14 Zapier: Zapier je alat za automatizaciju koji omogućava povezivanje različitih aplikacija i usluga. Poglavlje daje pregled o tome kako se Zapier može integrisati sa ChatGPT-om za automatizaciju raznih zadataka.

4.15 ChatGPT dodaci za rad sa video materijalom: Ovo poglavlje predstavlja različite dodatke koji su namenjeni za rad sa video materijalom. Detaljno su razmatrane mogućnosti i upotreba ovih dodataka.

4.16 ChatGPT dodaci za veb razvojne timove: Poglavlje se bavi dodacima koji su posebno korisni za veb razvojne timove. Opisuje se širok spektar funkcionalnosti koje mogu olakšati i poboljšati razvoj veb aplikacija.

DEO V

5.1 ChatGPT kao pomoćnik u traženju posla i pripremi za intervju za posao: Ovo poglavlje se bavi ulogom ChatGPT-a kao pomoćnika u pripremi za intervjue za posao. Detaljno se razrađuju metode i strategije koje korisnici mogu primeniti da bi bili što spremniji za predstojeće intervjue.

5.2 ChatGPT kao pomoćnik za pisanje CV-a: U ovom poglavlju, posvećena je pažnja na tome kako ChatGPT može pomoći u pisanju efikasnog i profesionalnog CV-a. Objašnjava se šta je CV i koje su karakteristike dobro napisanog CV-a.

5.3 Šta je važnije od dobro napisanog CV-a: Ovde se istražuje šta je još važno u traženju posla pored dobro napisanog CV-a. Poglavlje pruža uvid u druge aspekte koji mogu imati veliki uticaj na uspeh u traženju posla.

Iz iste oblasti

Python za osnovce
Milena Marić
korice/k000307d2b.jpg
Cena: 1.010 rsd
Digitalni marketing: za neupućene
Ryan Deiss, Russ Henneberry
korice/k000279d2b.jpg
Cena: 1.980 rsd
Naučite Linux Shell skriptovanje
Ganesh Naik
korice/k000237d2b.jpg
Cena: 1.584 rsd
OSNOVI RAČUNARSKE TEHNIKE: Prekidačke mreže - Zbirka rešenih zadataka
Jovan Đorđević, Zaharije Radivojević, Dražen Drašković, Žarko Stanisavljević, Marija Punt, Katarina Milenković
korice/k000330d2b.jpg
Cena: 1.940 rsd

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd