InfoElektronika 131

Strana: 56 Format: A4 Masa: 146 g
Cena
430 rsd

Preuzmite:

AntiStandBy_070797-11.zip (-)

LambdaSonda_110363-11.zip (-)

Ukratko
  • Impulsno napajanje za stereo pojačalo snage zvuka
  • Univerzalni JTAG adapter za programer/dibager
  • Interfejs za širokopojasnu lambda sondu
  • Električno bezbedan pretvarač LED dioda u lampu
  • Zaštita olovnog akumulatora
  • Podnožja elektronskih cevi
  • Anti-Standby prekidač
Detaljan opis

Impulsno napajanje za stereo pojačalo snage zvuka
Izvor napajanja domaćeg stereo pojačala, muzičkog centra ili "home theater" često se ispostavlja da je najglomazniji deo čitave konstrukcije.
Predstavljamo vam šemu impulsnog izvora napajanja sa nestabilnim dvostrukim napajanjem od ±20V sa strujom od 6A.

Univerzalni JTAG adapter za programer/dibager
Ovaj zgodan adapter je uređaj za mikroprocesore ARM/MSP430 sa bogatim spektrom osobina za programiranje u višestrukim režimima za ugrađene sisteme. Upotrebljava se sa standardnim J-Link ili MSP-FET programerom pa nudi tri vrste konekcije sa ciljnim mikrokontrolerima ne zahtevajući skupe ili velike ’headers’-e na ciljnom čipu. Dvostruki pretvarač USB - serijski port se može koristiti sa programerom ili kao samostalni uređaj.

Interfejs za širokopojasnu lambda sondu
Ispitivanje nivoa kiseonika u izduvnim gasovima
Cena goriva nesumnjivo ide u jednom jedinom pravcu - naviše - pa je stoga veoma bitno ne rasipati ga. Upotreba širokopojasnog lambda senzora za analiziranje izduvnih gasova iz motora vozila ili  bojlera u grejnom sistemu može nam dati informaciju o tome koliko se efikasno naše gorivo sagoreva. Interfejs takvom senzoru može, međutim, biti veoma kompleksan. Ovaj projekat kombinuje interfejsno integrisano kolo za lambda sondu i mikrokontroler zarad formiranja nezavisnog lambda mernog uređaja. Ugrađena samo-kalibracija obezbeđuje podešavanje bez poteškoća i osigurava tačnost merenja. Ova fleksibilna jedinica na izlazu daje lambda vrednost i u obliku analognog naponskog nivoa i u obliku digitalnih vrednosti putem standardnog serijskog interfejsa.

Električno bezbedan pretvarač LED dioda u lampu
Da li ste nekad razmišljali o pojačavanju LED svetla? Ovde mi to radimo sa bilo kojim LED upravljačkim signalom niske struje na ulazu i inkandescentne sijalice od 100 vati kao veoma svetao „izlazni uređaj“.
U poređenju sa običnom lampom većina tradicionalnih LED su slabe kad je reč o emisiji svetlosti. To je u redu za mnoge svrhe, ali ponekad želite veliku lampu umesto oskudnog LED-a.

Prednosti modula Peripherial Pin Select na 8-bitnim mikrokontrolerima
June Athony Asistio iz kompanije Microchip Technology analizira prednosti modula Peripherial Pin Select i objašnjava kako se taj modul može implementirati na 8-bitnim mikrokontrolerima.
Pristupanje tačnom periferijskom skupu, korišćenje manjeg paketa i smanjenje složenosti rasporeda na ploči su neke od prednosti koje 8-bitni PIC®  mikrokontroler može da ponudi ako sadrži modul Peripherial Pin Select (PSS).

Zaštita olovnog akumulatora
Sprečiti duboko pražnjenje
Olovni akumulatori se ne koriste samo u automobilima i drugim tipovima vozila; oni  su dobar izbor za napajanja na udaljenim lokacijama gde uključenje adaptera u zid ne postoji. U ovim situacijama važno je uraditi nekakvu zaštitu akumulatora da bi se obezbedilo da ne dođe do potpuno nepovratnog oštećenja akumulatora usled potpune ispražnjenosti. Pored projektovanja nekih metoda punjenja akumulatora neophodno je implementirati nekakvo zaštitno kolo koje automatski isključuje opterećenje kada napon na akumulatoru dostigne duboki nivo  ispražnjenosti. Na to mesto dolazi zaštitno kolo.

Podnožja elektronskih cevi
Skoro neupadljiv deo, podnožje cevi, je zaista neophodan ali mu se poklanja malo pažnje. Podnožje je naime važan vezivi element između cevi i ostatka kola. U članku ćemo razmotriti važne detalje ove komponente.

Anti-Standby prekidač
Radi i sa daljinskim upravljačem!
Svi današnji proizvodi namenjeni kućnoj zabavi poseduju mogućnost uštede energije, međutim još uvek postoje milioni starijih ali i mlađih kućnih uređaja koji troše previše energije kroz nedovoljno dobar stend baj način rada. Anti-stend baj prekidač koji je ovde opisan štedi energiju planete – baš kao i Vašu!!!
Kada bi se organizacije za zaštitu životne sredine pitale, stend baj funkcija svih elektronskih sprava bi u potpunosti bila zabranjena. Svakako bi bilo puno negodovanja korisnika, ali je takođe potrebno dobro razumevanje svih problema koji se ovde javljaju da bi situacija bila jasnija. I pored toga što bi zakon ove vrste ne samo stvorio zdraviji način života za ljude koji većinu vremena provode uz TV uređaj, već bi od njega beneficirala i naša okolina, kao i ekonomija, ostaje pitanje : da li bi opšta populacija tolerisala ukidanje TV uređaja sa daljinskom kontrolom kakve danas poznajemo? Pre će pakao da se smrzne...

Napravite prekidački regulator
Svi smo već upoznati smo sa linearnim IC regulatorima, naročito sa tipovima u tropinskom TO-220 kućištu, kao što su 7805 ili LM317. Jeftini su, a nizak stepen šuma i brz odziv na tranzijente čine ih idealnim za mnoge aplikacije. Jedini njihov nedostatak je efikasnost. Na primer, regulator 7805 koji dostavlja jedan amper sa ulaza od 12 volti disipiraće sedam vati toplote, naspram pet vati koje obezbeđuje na potrošaču. Osim toga, potrebno je da se koristiti veliki hladnjak kako bi regulator ostao u radnom stanju.

Ostalo
Stabilisani ispravljač sa regulacijom napona i struje
Jednostavno merenje i kontrola temperature
Zaštita zvučnika kod audio pojačavača
Dvostruki PR4401/02

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd