InfoElektronika 129

Strana: 56 Masa: 146 g
Cena
430 rsd

Preuzmite:

LED kontrola uz pomoć tableta (-)

SMS_Arduino.rar (-)

Kalibracija termostata za frižider (-)

129-pcb.pdf (√)

iBaxandal-CAD_PCB.zip (-)

Ukratko
 • Otpornici za merenje opterećenja
 • Kućna automatika upravljana SMS-om uz pomoć Arduina
 • Igl saveti i još ponešto -3. deo
 • LED kontrola uz pomoć tableta
 • Merenje sa veoma preciznim digitalnim sistemom za merenje temperature
 • Poboljšanje rezolucije kombinovanjem periferija
 • Kalibracija termostata za frižider
 • Od špijuniranja do dinamičke kontrole saobraćaja sa termalnim kamerama
 • i-Baksandal
 • Microchip UTC2000 DFP/UFP USB tip C razvojno okruženje
 • Voltmetar za kontrolu mrežnog napona 220V
Detaljan opis

Otpornici za merenje opterećenja

Uređaj sa snažnim otpornicima za merenje opterećenja ima posebnu svrhu. On je potreban prilikom testiranja izlaznih pojačavača. U slučaju da treba da se opterete do maksimuma, zvučnici nisu za to pogodni, jer bi posledica toga bila oštećenje sluha. Dakle, bolje je prvo snagu pretvoriti u toplotu i proveriti da li pojačavač uopšte funkcioniše i da li daje očekivanu snagu. Tek posle ovoga pojačavač zaslužuje zvučnike i muziku umesto sinusa.

 

Kućna automatika upravljana SMS-om uz pomoć Arduina

Današnje GSM mreže se široko koriste, bilo za pozive ili slanje poruka (SMS). U ovom projektu ćemo kontrolisati kućne aparate šaljući SMS.

Sistem izvršava tačno što je potrebno na opremi prema porukama koje su poslate preko mobilnog telefona. Operacije uključenja, odnosno uključenja aparata možete izvesti slanjem poruke na GSM modem koji je spojen sa mikrokontrolerom (MCU). Možete i proveriti trenutno stanje aparata preko LCD displeja.

 

Igl saveti i još ponešto -3. deo

Programiranje u Iglu preko primera

U trećem i završnom nastavku radimo sa prilagođenim spiskom delova (BOM).

Sada kada smo naučili da radimo sa Iglovim ULP-om, vreme je da uprljamo ruke menjajući skript BOM na prilagođeni format. Nazovimo ga Elektor BOM format i on će izgledati kao Listing 1

Svi referentni designatori (oznake) će biti grupisani skupa a u prikazu odvojeni zapetama. Znak jednakosti će biti sledeći pa zatim polje komponente odvojeno zapetama. Počnimo!

 

LED kontrola uz pomoć tableta

Uz pomoć Floukoda i E-blokova

U ovom članku ćemo Vam pokazati kako uključiti/isključiti niz LED sa tabletom (ili PC-jem) uz pomoć Flowcode 6 i nekoliko E-block modula. Na tabletu ćemo prikazati stanja prekidača.

E-blokovi su krajnje korisni elektronski moduli koji se mogu upotrebiti da bi brzo i lako završili projekt. U kombinaciji sa Flowcode, možete ih programirati grafički. Ukoliko hoćete da izvedete eksperimente u ovom članku biće Vam potrebni : Flowcode 6 za PIC, PIC Multi-programmer (EB006) sa PIC mikrokontrolerom 18F4620, LED pločica (EB004), prekidačka pločica (EB007), internet pločica (EB023) i eternet kabl. Uz pomoć ovih blokova napravićemo lokalni internet - intranet - u našem domu.

 

Merenje temperature sa veoma preciznim digitalnim mernim sistemom

LTC2983 radi sa širokim opsegom temperaturskih senzora koji daju izlaze u °C ili °F sa tačnošću od 0.1°C i rezolucijom od 0.001°C. Može meriti temperature, virtuelno sa svih standardnih termoparova (B, E, J, K, N, S, R, T) ili specijalnih vrsta uz automatsku kompenzaciju temperature hladnog kraja sa linearizacijom rezultata. Čip, takođe, može meriti temperature sa standardnih 2, 3 i 4 žičnih RTD-a, termistora i dioda.

 

Poboljšanje rezolucije kombinovanjem periferija

Većina aplikacija može funkcionisati sa širinskom modulacijom (PWM) sa manje od osam bita ali u nekim slučajevima, kao kod svetiljki koje rade sa dimerom, potrebna je viša rezolucija da bi se uskladila sa osetljivošću ljudskog oka.

Konvencionalna PWM koristi tajmer da bi proizvela običnu učestanost prekidanja a zatim koristi brojač oscilacija da bi odredila koliko taktova drži izlaz pre završetka impulsa. Širina izlaznog impulsa se menja da bi proizvela različita  podešavanja radnog ciklusa.

 

Kalibracija termostata za frižider

Ukoliko imate android I/O pločicu nije vam potrebna skupa merna oprema ako imate potrebu da kalibrišete novi termostat za frižider. jedino što bi trebalo dodati je otpornik i NTC. Aplikacija na android mobilnom telefonu tačno prati temperaturu za vreme postupka kalibrisanja.

Frižideri imaju nepoželjnu tendenciju da se povremeno kvare. Na sreću kvar ne izaziva skupi kompresor. Mnogo češće se pokvari jeftini termostat. Zamena termostata je prosta za čitaoca Info Elektronike i Elektora. Ipak biće mnogo teže pronaći potpuno isti tip termostata. Autor je našao da određeni termostat koji je potreban za dati frižider košta pet puta skuplje od univerzalnog termostata.  Dalje, dobavljač nije mogao garantovati da je taj tip direktna zamena za taj tip frižidera. Autor je odlučio da kupi jeftini univerzalni termostat i kalibriše ga uz pomoć android I/O pločice i domaće aplikacije.

 

Od špijuniranja do dinamičke kontrole saobraćaja sa termalnim kamerama

Prvoj termalnoj kameri, koja je razvijena za američku vojsku, je trebalo oko jedan sat da generiše jednu sliku. Uređaji su se od tada razvili i sad imamo žive slike na termalnim kamerama. Pogledajmo od početka razvoj i dodatke kojima su ovi uređaji bili podvrgnuti.

Tokom godina smo videli velike promene u opremi za slikanje. Vreme potrebno da se okine termo fotografija se smanjilo sa jedan čas na živu sliku sa 16 slika u sekundi (16fps). Imamo i visoko specijalizovanu i prenosnu opremu koja radi u otežanim uslovima. Optički sistemi i detektori kamera koji definišu osetljivost su videli mnoga poboljšanja.

 

i-Baksandal

Pogledajte šta se događa elektroničaru kada brzo hoćete da napravite tonske kontrole... Bez velikog napora možete (1) da upitate Gugl za standardna kola, (2) nađete nešto što bi Vam odradilo posao, (3) odlučite da ga poboljšate i dobijete potpuno novo kolo. I to nije sve: kada pogledate bolje vidite da ste otkrili nekoliko inovativnih varijacija, pa zar nije to zabavno?

Skoro sam imao jeftino i jednostavno digitalno pojačalo - da, znam: đavolje seme - za koje sam hteo da napravim jednako jednostavne tonske kontrole. Digitalno rešenje je lako ovih dana ali u ovom slučaju me pogodilo što nisam imao potrebna integrisana kola u najbližim prodavnicama. Tako je ispalo analogno. Za stereo pojačalo vam je potreban samo jedno dvostruko operaciono pojačalo i nekoliko otpornika i potenciometara. Lako! U glavi sam negde imao i standardno kolo ali sam naravno uključio Gugl za savet. Ova potraga nije bila iznenađenje jer se dobilo to što se očekivalo.

 

Microchip UTC2000 DFP/UFP USB tip C razvojno okruženje

USB tip C konektor se već uveliko koristi u razvojnim sistemima kao sto je Microchip UTC2000 USB tip C kontroler, te nije na odmet upoznati se sa osnovnim mogućnostima i dati bolji uvid u isto, kako dizajnerima razvojnih sistema, tako i svim čitaocima koji žele da imaju bolju sliku o novom C konektoru.  Shodno tome u ovom broju časopisa upoznaćemo se sa rešenjima baziranim na USB tip C UTC2000 integrisanom kolu.

 

Voltmetar za kontrolu mrežnog napona 220V

U ovom tekstu predstavljen je jednostavan i praktičan merač naizmeničnog napona mreže. Kao indikator koristi se analogni mikroampermetar opsega od 0 do 100µA ili od 0 do 1mA za jednosmernu struju.

Merni opseg voltmetra je od 195V do 245V, što znači da pomeranje kazaljke za jedan podeok (1uA ili 10uA) pokazuje promenu napona od 0,5V. Kalibracija voltmetra vrši se na jednostavan način i bez korišćenja autotransformatora. Potrebno je samo promenljivo stabilisano napajanje izlaznog napona koji odgovara korišćenom transformatoru i unimer.

 

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd