Infoelektronika 126

Strana: 56 Masa: 146 g
Cena
430 rsd

Preuzmite:

pcb-126 (-)

Eagle_example1.ulp program (-)

daljinsko.upravljanje (-)

Ukratko
  • Aktivna skretnica za aktivne zvučnike
  • Bežični prenos energije
  • eRIC Nitro
  • Univerzalni simetrični ispravljač
  • Programiranje u Iglu
Detaljan opis

Programiranje u Iglu
Jedna od jedinstvenih osobina Igla (Eagle) je da možete pisati sopstvene programe koji su u interakciji sa električnim šemama, pločama štampanih veza i čak u međusobnoj vezi sa samim Iglom. Ovo je mnogo više mogućnosti nego kod ostalih softverskih paketa za PCB koji obezbeđuju samo neku vrstu mehanizma za pravila kojim se primenjuju određeni alati.
   
Bežični prenos energije
Bežični prenos energije je budućnost! Ovim malim setom za eksperimentisanje možete sami istražiti ovu tehnologiju. Malo je potrebno da bi na rastojanju od 5 do 10 inča preneli (malu) količinu energije.
Bežično punjenje svih vrsta opreme će verovatno postati normalno u sledećih par godina. Ova tehnologija obično uključuje dva para kalemova (namotaja) preko kojih se energija prenosi sa jednog kalema na drugi preko elektromagnetskog polja. Lep primer ovoga se može naći u dizajnu propeler sata koji je opisan u prethodnom i ovom broju časopisa. U tom primeru ova tehnologija je upotrebljena da napaja obrtne delove.

Aktivna skretnica za aktivne zvučnike
sa strmim trostrukim filterima
Iako su aktivni zvučnici znatno složeniji od njihovih pasivnih parnjaka, imaju jasne prednosti u smislu audio tehnologije i kvaliteta zvuka. Ovo će pažljivim audio entuzijastima zvučati poznato i potpuno su u pravu. Predstavljamo čvor skretnice od strane autora koji je prethodno objavio projekat kvalitetnog izlaznog pojačala za aktivne zvučnike. Dajemo vam sve što je potrebno (u smislu elektronike) da napravite sopstvene vrhunske zvučnike.

Daljinsko upravljanje jednosmernim i servo motorom
Tema ovog projekta je daljinska VF kontrola pomoću arduina i wireless modula pod oznakom nfr24L01. Nfr24L01 je primopredajnik koji radi u ISM (industrial, scientific and medical) opsegu učestanosti. Predviđeno je 126 kanala za komunikaciju širine 1MHz i to u opsegu od 2,4GHz do 2,525GHz.

eRIC Nitro
Godine 2015 sam se prijavio za takmičenje u dizajnu "Interneta stvari" koje je sponzorisala firma LPRS, engleski proizvođač i dobavljač radija i radio rešenja kao i RS odeljak ’DesignShare’. Nagrada: Pobednička ideja je preuzeta sve od koncepta, preko dizajna do proizvodnje koju je podržao LPRS i ostvario magazin Elektor. Bilo je dosta prijava pa sam počastvovan nagradom: eRIC Nitro - ugradna Arduino pločica za bežični prenos.
Ima nešto magično kad ste u mogućnosti da primate i predajete kroz vazduh bez žica a modul LPRS eRIC to čini veoma lakim. Za mene, koji ima Arduino namontiranu bežičnu pločicu znači da sam iskoristio sav dizajn. Time se smanjuje vreme ispitivanja ideje i za IoT je prava stvar. Osnovne osobine eRIC Nitro pločice su navedene gore u tabeli.

Univerzalni simetrični ispravljač
Svako ko se ozbiljnije bavi elektronikom mora imati neki stabilizovani izvor napajanja. Većina sklopova radi u naponskom opsegu od 3 do 24V, dok operacioni pojačavači zahtevaju simetrično napajanje.
U skladu sa gore navedenim uslovima nastao je ovaj projekat. Ispravljač ima dva nezavisna izlaza i svaki ima regulaciju napona i struje. Struja se linearno reguliše u opsegu od 50mA do 1A, a napon od 3 do 24V. Ono što odvaja ovaj ispravljač od ostalih je upravo činjenica da se struja može podesiti u širokom opsegu.

Povezivanje audio uređaja primenom standarda MADI
Nedavno su predstavnici švedskog proizvođača telekomunikacionih uređaja, Ericsson, objavili predviđanje, zasnovano na opširnom istraživanju potreba tržišta i sklonosti korisnika u razvijenim i u relativno zaostalim zemljama, da će 2020. godine biti u upotrebi 50 milijardi umreženih audio i video uređaja. Više od dve trećine će prenositi zvuk i tekst (audio + podaci), a 15 milijardi i sliku (video). I u nepokretnim (fiksnim) i u mobilnim komunikacijama primenjivaće se širokopojasni (broadband) prenos izuzetno velikih brzina, koji će se umnogome oslanjati i na računarske programe (software) tipa cloud (oblak).

Kako da napravite dimabilnu sijalicu pomoću četiri LED-a
Prilagođena temperatura boje svetla se može dobiti mešanjem izlaza četiri individualnih belih LED sa različitim parametrima. Ovo se može upotrebiti za pravljenje dimabilne sijalice sa određenom temperaturom boje ili upotrebiti dinamički model koji simulira sijalicu čija se temperatura boje menja prema dimabilnosti.
Postupak može da proizvede podesivu boju temperature svetla pomoću LED-a sa poznatim parametrima, kao i deo automatizovanog podešavanja za postizanje konzistentnih izvora svetlosti merenjem i kalibracijom nepoznatog LED-a.

Windows na Raspberry Pi-iju (2)
Daljinsko upravljanje sedmosegmentnog displeja
Nakon našeg uvoda u prvom delu ove serije, sada ćemo se osvrnuti na složenije primene. U ovom primeru ćemo pokazati kako implementirati daljinsko upravljanje preko mreže. TCP/IP su često prokletstvo ugrađenih programera, ali srećom Windows 10 uključuje gotovi stek umrežavanja što čini implementaciju komunikacije jednostavnom. Da bismo pokazali da to zaista funkcioniše iskoristili smo mali sedmosegmetni displej.

Preuzeti fajl ovde

Noćno osvetljenje sa belim LED diodama
Autor ovog kola je napravio nekoliko projekata za noćno osvetljenje dok je živeo u zgradi sa lošim električnim instalacijama. Nekoliko puta su mu pregorevale lampe sa fluorescentnim noćnim osvetljenjem, što ga je na kraju navelo da projektuje uređaj sa belim LED diodama i reši pitanje osvetljenja jednom za svagda. Kao rezultat dobijen je par LED lampi za noćno osvetljenje koje već šest godina rade (u trenutku pisanja teksta).

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd