Infoelektronika 125

Strana: 56 Masa: 146 g
Cena
430 rsd

Preuzmite:

Pekarski sat (-)

PC Kuler (-)

Oscilator (-)

Podno grejanje (-)

program-parking (-)

Slika_2_solenoid.pdf (-)

PCB 125 (-)

Ukratko
  • Windows na RaspberryPi (1. deo)
  • Stroboskopski PC kuler
  • Kompaktno pojacalo od 60W
  • Pekarski sat
Detaljan opis

Windows na RaspberryPi (1. deo)
Rasperipi (Raspberry Pi) je jeftin racunar, savršen za primene merenja, nadzora i upravljanja. Nedavno je izdata besplatna verzija Vindovsa 10 (Windows 10) koja radi na raspberipiju. U ovom nizu clanaka cemo videti šta to znaci hobi elektronicaru.
Bilo da ste ljubitelj kompanije engleskog preduzimaca Ibena Aptona ili ne, nema sumnje da su napravili racunar na jednoj plocici koji je pristupacan skoro svakome. Sada, zahvaljujuci partnerstvu sa Majkrosoftom, moguce je na raspberipiju pokrenuti Vindovs 10.

Preuzmi softver ovde


Stroboskopski PC kuler
sa snažnim LED diodama umesto blica
PC kucište sa providnom stranom otvara mnogo mogucnosti za modovanje racunara i dodavanje raznih vizuelnih efekata. Izdvojite se iz mase jednolicnih racunara dodavanjem stroboskopskog kulera opisanog dalje u tekstu. Kolo je zasnovano na Atmel mikrokontroleru, a pobuduje LED diodu tako da se cini da lopatice kulera staju, okrecu se polako unazad i unapred, ili naglo menjaju poziciju.

Kompaktno pojacalo od 60W
Možda nije najbolji Hi.Fi ali na samo 38x56mm ovo je najjeftiniji diskretni dizajn koji je manji i jeftiniji nego IC moduli slicne snage, pa ipak daje izvanredan kvalitet zvuka što ga cini idealnim za audio sistem u automobilu, za domace sabvufere, pojacalo umesto slušalica za pametne telefone/tablete ili višekanalni AV...

Razlika izmedu serijskih interfejsa RS-232 i RS-485
Danas se koriste desetine serijskih interfejsa. Vecina je razvijena za odredene primene. Nekoliko je postalo univerzalno kao što su I2C, CAN, LIN, SPI, Flex, MOST i I2S. Onda tu su eternet i USB i drugi brzi serijski interfejsi kao što je FireWire, HDMI i Thunderbolt. Dva najstarija su RS-232 i RS-485. Ovi interfejsi su nam ostali u nasledstvu ali nisu zastareli ili prekinuta njihova primena. Oba su živa i koriste se u mnoštvu aplikacija.

Hladjenje A/V uredaja
Prilikom projektovanja i izgradnje radio ili televizijske stanice, neophodno je posvetiti posebnu pažnju pitanju grejanja, hladenja i provetravanja. Cilj je da se omoguce povoljni klimatski radni uslovi u studijskim prostorijama, kako za zaposlene, tako i za pravilan rad ugradene opreme. Polazni cinioci za projektovanje su velicina i namena studija, broj ljudi (snimatelja, izvodaca programa i pomocnog osoblja) i kolicina i vrsta studijskih (audio i video) uredaja. Uzima se u obzir i to da su studijski prostori dobro termicki zašticeni, jer unutrašnja akusticka obrada i zvucna zaštita (izolacija) predstavljaju istovremeno i termicku izolaciju.

RoHS Tinol žice
Potpuno je normalno i prirodno da svi mi koristimo najjeftinije tinol žice u slucajevima kada radimo na projektima koje cemo koristiti za naše licne potrebe. Stvari postaju potpuno drugacije u trenutku kada se uredaj proizvodi za tržište, tada se mora postupati u okviru standarda. Namena ovog teksta je da u kratkim crtama opiše RoHS direktivu i RoHS tinol žice, koje se danas koriste u proizvodnji elektronskih uredaja.

Sledeca generacija digitalne kontrole napajanja
Kontinuirano usvajanje digitalne kontrole pretvaranja energije i distribucije je potvrda fleksibilnosti i povecane efikasnosti koju ona isporucuje. Medutim, ove dobiti ne dolaze same; one su rezultat složenih i sofisticiranih algoritama koji rade pri sve vecim brzinama obrade kako bi se optimizovala efikasnost prekidackih napajanja.

Automatsko upravljanje prostorom za parkiranje
Ovde vam je predstavljen mikrokontrolerski sistem za upravljanje slobodnim parking mestima za garaže do 100 automobilskih mesta. Sistem obraduje sve poslove i zahteve kao što je brojanje automobila, otvaranje i zatvaranje rampi bez ljudske intervencije...

Sistem podnog grejanja kontrolisan MIAC-om
Sistem grejanja, okvirno predstavljen u ovom clanku, moguce je programirati u Flowcode-u. Zahvaljujuci tome, softver sistema je moguce izmeniti i prilagoditi grejni kapacitet i ostale parametre prema vašim potrebama. Od sada ce zime postati znatno prijatnije.

Stereo mikrofon sa kombinovanim napajanjem
Jednostavan stereo mikrofon u samogradnji, pojacan predpojacalom, se može uraditi za samo jedan dan od dve elektretske kapisle, nekoliko elektronskih komponenti i odgovarajuceg kucišta. Stereofonski zapis, na primer, u domacem video/audio arhivu znaci bolji "životniji" i jedinstveni zvuk u odnosu na monofonski zapis. Tako, na primer, stereofonski snimak vašeg glasa omogucava bolji i zanimljiviji kontakt u racunarskim mrežama jer ce Vaše emocije na mreži imati nove nijanse.

Ostalo:
Vesti iz sveta elektronike
Elektronska kocka
Megahercni oscilator uz pomoć
mikrokontrolera ATtiny15
Pojačavač napona za pouzdan rad solenoida
Pekarski sat
Poboljšanje disipacije snage za više od 60%
Tragač strujnih vodova
Kombinacija linearnog i prekidačkog LED napajanja

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd