Infoelektronika 122

Strana: 56 Masa: 146 g
Cena
430 rsd

Preuzmite:

IOT-a2d_devboard (-)

RPi in Python 3 (-)

PCB-122 (√)

NetWorker (-)

Ukratko
  • Laboratorijsko napajanje od bloka napajanja računara ATX
  • Kako konfigurisati LED
  • Napredan web server
  • Sigurnosne nalepnice su ključ
Detaljan opis

Laboratorijsko napajanje od bloka napajanja računara ATX
U ranijim brojevima časopisa smo imali šeme blokova napajanja računara tipa ATX, pa smo i opisivali primenu tih blokova napajanja u radioamaterskoj praksi. Ipak nam ne trebaju uvek naponi kave daje ATX napajanje. Pri korišćenju bloka napajanja tog tipa kao posebnog uređaja trebalo bi da imamo mogućnost regulacije izlaznog napona.

Praćenje potrošnje energije
Svetleći indikator AC struje
Potrošnju energije u domaćinstvu je teško proveriti zbog stalnog porasta broja električnih uređaja. Stoga je došao trenutak da učinimo nešto povodom toga. Uz pomoć ovog uređaja za praćenje potrošnje moći ćete da procenite koliko energije troši električni potrošač, čak i iz daljine.

Staro za novo II deo
ili Internet of Things
U prošlom broju časopisa upoznali smo se sa osnovnim konceptima IoT-a (Internet of Things), naveli izazove koje nosi sa sobom, sada idemo dalje, jedan korak ispred. Od prošlog broja magazina prošlo je dva meseca, postoje različita mišljenja o IoT-u. Neki smatraju da je energija jedan od ozbiljnijih problema koje IoT donosi. Sa druge strane pojedini misle da je to sigurnost podataka, mada ima i onih koji smatraju da je IoT trenutna moda, to morate da procenite sami. No mišljenja su različita i dobro je da ih ima. “Staro za novo”, to je mišljenje autora ovog teksta. No, nastavljamo dalje. U ovom broju upoznaćemo se sa više tipova analognih senzora i kako se modeluju varijabilnim naponskim razdelnikom. Nakon toga, predstavićemo nezavisno razvojno okruženje podobno za simulaciju kako analognih senzora tako i senzora sa digitalnim izlazom.

Invertujući DC/DC kontroler
konvertuje pozitivni ulaz u negativni izlaz jednim kalemom
Postoji više načina za dobijanje negativnog napona iz izvora pozitivnog napona, među kojima su transformator ili dva kalema i/ili veći broj prekidača. Međutim, nijedan način nije jednostavan kao upotreba LTC3863, koji je elegantan u svojoj jednostavnosti, ima nadmoćnu efikasnost pri manjim opterećenjima, a smanjuje broj komponenata, u poređenju sa ostalim rešenjima.

Kako konfigurisati LED
da bi se što bolje složile sa dizajnom pločice štampanih veza
Inženjer za primenu firme Microchip Technologies Berk Dejvison daje savete kako uspešno postaviti LED da bi se uklopili u dizajn pločice štampanih veza.
Postoje razni načini kako konfigurisati LED, tako da se uklopi u raspored veza štampane pločice, onako kako se to vidi sa strane čipa CAP1188 firme Microchip Technology. Ovo je deo domena firme pod nazivom ’RightTouch’, za konfiguraciju i primenu i na druge nizove čipova kao što su CAP1166,CAP1133,CAP1128 i CAP1126. Oni se razlikuju samo po broju kapacitivnih senzora i LED pobuda.

Mrezni filter
Stara prica o struji iz uticnice
HiFi uređaji se obično napajaju iz strujne mreže. Postoje mnogi koji nude mrežne kablove, koji opet, navodno, osetno treba da poboljšaju zvuk. Ovaj članak će pojasniti o čemu se zapravo radi kod kablova i struje iz utikača.

NetWorker
Napredan web server sa mikrokontrolerom
Internet konekcija može biti od velike koristi u mnogim projektima. Međutim, projektante često odbije kompleksnost implementacije. NetWorker, koji se sastoji od male štampane pločice, besplatne softverske biblioteke i web servera zasnovanom na mikrokontroleru, rešava ove probleme i omogućava čak i početnicima implementiranje Internet konekcije u svojim projektima. Iskusniji korisnici će, sigurno, imati koristi od karakteristika, poput SPI komunikacije, PoE (power over Ethernet), i drugih.

Raspberry Pi i Python za početnike (3)
Mini računar Rpi nam se već zavukao pod kožu. Šta sve može ta mala naprava! Od vrlo jednostavnih ulaza – izlaza do najkompleksnijih aplikacija, o kojima smo u časopisu Svet Elektronike već pisali. Da vas podsetimo na internet radio, detekciju pomeranja, internet poslužitelj i još šta bi se našlo. U seriji za početnike do sada smo se naučili kako da oživimo RPi, pravilno detektovanje ulaza i odrediti izlaz zatim kako s prekidanjem istovremeno s glavnim programom pozovemo neku metodu. Na programskom delu smo započeli pisati glavni program u "main" funkciji, koju smo uključili u bloku try:except:, koji traži greške. Krajnje vreme je već, da se latimo još impulsno širinske modulacije (PWM) i znakovnog (alfa-numeričkog) LCD ekrana, koji je itekako potreban za prikazivanje osnovnih podataka pri raznim malim aplikacijama.

Sigurnosne nalepnice su ključ
Sistem ulaznih vrata korišćenjem Bascoma-a
Kao što smo videli u našem nedavnom kursu o mikrokontrolerima, Bascom radi na Arduino Uno a zajedno sa Elektor Extension Shield gradi snažno i svestrano okruženje koje se može koristiti za razne primene. Ovde ćemo izgraditi jeftin beskontaktni sistem ulaznih vrata i koristiti neki pametan softver za procenu rezonantnog ponašanja standardne sigurnosne nalepnice.
Uobičajeno je da vlasnici prodavnica zaštite robu visoke vrednosti sigurnosnim nalepnicama. Kada kupite neki proizvod koji ima nalepnicu prodavac će na kasi preći preko nje na posebnoj oblasti kako bi ga deaktivirali pre nego što proizvod stave u kesu. Ako prodavac zaboravi da je deaktivira, alarm će se oglasiti kada prođete kroz izlaz.

Ostalo

  • Temperaturni rele
  • Diferencijalni temperaturni prekidač
  • LTM 4623
  • Dvostruko napajanje izvedeno od USB-a

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd