Infoelektronika 120

Strana: 56 Masa: 146 g
Cena
430 rsd

Preuzmite:

Nadgledanje frekvencije (-)

Prosirilac (-)

RPi in Python 2 (-)

PCB 120 (√)

Ukratko
  • Frekventni regulator – I deo
  • Internet of Things
  • Nadgledanje frekvencije naponske mreže
  • Pravi zvuk
Detaljan opis

Frekventni regulator – I deo
Trofazni invertor je namenjen da od jednosmernog napona proizvodi naizmeničan trofazni napon proizvoljne frekvencije i amplitude. Jednosmerni napon se dobija nakon ispravljača, monofaznog ili trofaznog, zavisno od tipa napajanja. Osnovni delovi trofaznog invertora su prikazani na slici 1, gde se vidi da je na ulazu ispravljač, nakon čega se nalazi jednosmerno međukolo sa filtrom i na kraju invertor, kontrolu vrši mikrokontroler.    
Internet of Things
Ne tako davno naišao sam na video klip koji prezentuje ideju ili koncept nadolazeće druge velike revolucije Interneta pod nazivom IoT – Internet of Things. Pre nego što sam kliknuo na link očekivanja su bila velika iz prostog razloga što je ista prezentacija potpisana od strane kompanije Intel. Na žalost ispostavilo se da je to još jedan u nizu video klipova bez jasne naznake i pojašnjenja šta je IoT zaista. Da li je IoT zaista nova stvar ili ne, to je veliko pitanje. Ali svakako, IoT je nešto što može promeniti naše poimanje Interneta u odnosu na ono što je zastupljeno u današnjici.

Jeste li spremni za IPv6?
Šta je IPv6? Šta ako ne pređete na to? Kako da to uradite najbolje? Pogledajte!
Internet protokol (IP) sistem је pravila koji definiše slanje digitalnih podataka preko računarske mreže i to u vidu paketa koji se zovu datagrami. Svaki od ovih paketa sastoji se od zaglavlja i korisničkih poruka. Zaglavlje sadrži podatke kao što su adresa onoga koji šalje i onoga koji prima, dok korisničke poruke sadrže konkretne informacije.

Novi PWM kontroler namenjen napajanjima sa konstantnom strujom za LED osvetljenje
LED osvetljenje nudi mnoge mogućnosti što se tiče energetske efikasnosti i inovativnog osvetljenja ali je potrebno nešto više od diode da bi se obuhvatile ove mogućnosti. LED osvetljenje obećava vizuelno izvanredne proizvode sa smanjenim gubicima energije i duži vek trajanja ali sama LED nije dovoljna da ostvari ove ciljeve; čitavo kolo mora da zadovolji to obećanje. Kod primena sa kratkim vekom trajanja, LED malih struja su mogle lako da se ograniče otpornikom ali kod primena koje zahtevaju visoku pouzdanost i dug vek trajanja, veću efikasnost ili bolji kvalitet osvetljenja, postoje bolji načini napajanja i nadzora diode.

Nadgledanje frekvencije naponske mreže
Merenje frekvencije AC naponske mreže predstavlja neposredni način određivanja odnosa proizvodnje i potreba za električnom energijom u nacionalnoj naponskoj mreži, te je, samim tim, i bitan indikator statusa AC električne mreže. Uređaj za nadgledanje električne mreže, opisan u ovom članku, detektuje male devijacije u frekvenciji, u opsegu od +-0.2 Hz, zahvaljujući čemu je moguće pratiti opterećenje mreže putem bilo koje slobodne utičnice.

Pravi zvuk
Uvek se mnogo diskutovalo o tome šta sve utiče na zvuk kod vrhunske HiFi tehnike. Utikač, kabl, specijalni lem i odabrane komponente sa dobrim karakteristikama mogu učiniti čudo. Šta zaista donosi poboljšanju tona je, naravno, fizički ispravna izrada čitavog uređaja za pojačanje zvuka. Što će reći dizajn pojačala se mora optimizovati, ožičenje mora da odgovori zahtevima i mora se paziti na mikrofoniju uređaja kao i to da se cevi ne stavljaju direkno na kutije. Isto važi i za gramofon i CD plejer. Nema spora da matematika i fizika imaju uticaj na kvalitet tonova. Još stari Grci iz vremena Pitagore (oko 570 do 497 pne) pokušavaju da dostignu optimalan zvuk. U vrhu ere baroka genijalni muzičar i kompozitor Johan Sebastijan Bah (1685 do 1750) je znao probleme dobijanja perfektnog tona. Elektroničari i ljubitelji vrhunskih HiFi uređaja pre svega pitaju šta je moderna tehnika pojačavača uradila od vremena Antike i Baroka? Korelacija je veća nego što se naslućuje jer je naše shvatanje tona ima jak uticaj na akustiku.

Proširilac broja GPIO pinova porta mikrokontrolera
U daljem tekstu će biti predstavljeni jednodirekcioni ulazni i jednodirekcioni izlazni proširilac GPIO broja pinova porta mikrokontrolera na bazi integralnih kola 74HC, zajedno sa karakteristikama i programskim kodom koji prikazuje njihovo upravljanje strane mikrokontrolera.

Raspberry Pi i Python za početnike (2)
U prvom članku pisali smo o početnom pokretanju Raspberry Pi-ja i kako početi sa programskim jezikom Python. Napisali smo prvi program za podešavanje izlaza (treperenje diode) i primitivno očitavanje ulaza (tastera). Sada nas očekuje sličan, odnosno pravilan opis detekcije tastera i takođe pravilan rad sa čišćenjem GPIO priključaka, kad ih upotrebimo – da popravimo sakrivanje grešaka iz prethodnog programa. Malo ćemo se takođe baviti pri traženju izuzetaka, kojih – ako ne bude - aktivira izvođenje programa. Osnove poznajemo, pre nego što se latimo daljeg rada, hteo bih da vam predstavim razvojnu ploču.

Temperaturni prekidač
Jeftini prilagodljivi dizajn koji radi do temperature od 245 °C
Korišćenjem temperaturnog prekidača lako je moguće opremiti auto sa indikatorima za upozoravanje ukoliko je prevelika temperatura motora ili ulja u menjaču. U stvari sve što je vrelo u kolima (izuzev izduvnog sistema i glave cilindra) se može nadzirati.

Ostalo
„Snažan“ FM predajnikKontrolni interfejs preko tasture
Sekvencer paljenja/ gašenja uređaja
Jednostavan inverter male snage
H-most za pobudu belih LE dioda

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd