Infoelektronika 115

Masa: 146 g
Cena
350 rsd

Preuzmite:

PCB-115 (√)

CAN ispitivač - program (-)

CAN ispitivač - dodatak (-)

Programabilna autonomna vozila-clanak 4 i 5 (-)

Ukratko
  • CAN ispitivač
  • Termostat 0 - 40 °C
  • Zbogom 7805 i 7905
  • Mikrofonski konferencijski sistem
Detaljan opis

CAN ispitivač program dodatak
sa velikim brojem funkcija
Ovde opisano kolo ima sve funkcije potrebne da bi se sproveli različiti eksperimenti i ispitivanja na CAN sabirnici. Postoji i opcija vezivanja testera na postojeću CAN sabirnicu da bi se nadzirali podaci ili pratili nedostaci i otkazi.
Može se reći da su sva moderna vozila postala umrežena. Različiti kontrolni sistemi u vozilima su mrežno spregnuti i razmenjuju poruke. Na ovaj način je obezbeđeno da različite funkcije vozila rade optimalno.
Dosta proizvođača automobila koriste CAN sabirnicu (Controller Area Network). Kontrolne jedinice su spojene preko upredenih vodova formirajući time CAM mrežu. U vozilu može postojati više CAN mreža. CAN je sistem koji je pouzdan u teškom okruženju sa velikom interferencijom. Međutim, usled složenosti CAN mreža ponekad je teško razrešiti probleme. Ovo je prvi razlog što je Elektor pristupio razvoju CAN ispitivača a drugi razlog je izvanredna mogućnost ispitivanja softvera i hardvera za CAN sabirnice.    

Programabilna autonomna vozila
(Materijal nije mogao da stane u stampano izdanje casopisa i kompletan materijal mozete preuzeti)
Automat sa konačnim brojem stanja kao generalni model za opis ponašanja sistema ima široku primenu. Jedna od oblasti primene prikazana je u prošlom broju magazina (#112) i odnosi se na opis ponašanja programabilnog autonomnog vozila. Međutim, prikazana programska rešenja imaju određene nedostatke – svaki novi zadatak povlači za sobom reprogramiranje. Ubrizgavanje ponašanja u sistem (Injection System Behavior) jeste metod/ideja za opis ponašanja sistema na apstraktnom nivou koristeći se generičkom strukturom konačnog automata, eliminišući reprogramiranje.

Termostat 0 - 40 °C sa histerezisom od 1 °C
Dolaskom hladnijih dana svi počinjemo da razmišljamo o grejanju i samoj ceni istog. Jedan od načina uštede je i uvođenje regulacije grejanja. Ovo se može postići raznim načinima, ali je još uvek najrasprostranjenija jednostavna ON-OFF metoda.

Zbogom 7805 i 7905
Zamene u prekidačkom režimu znatno bolje obavljaju posao
Linearni naponski regulatori svih oblika i dimenzija koriste se u nebrojeno mnogo različitih elektronskih kola. Klasične komponente, poput 7805 (sa pozitivnim izlazom) ili 7905 (sa negativnim izlazom) nezamenljivi su u većini projekata, ali nisu baš šampioni po pitanju energetske efikasnosti, zbog svog linearnog režima rada. Sav višak snage koji se javlja između ulaznih i izlaznih pinova se jednostavno konvertuje u toplotu. U današnje vreme moramo zahtevati bolje – veću energetsku efikasnost i „zeleniju“ tehnologiju. Upravo o tome ovaj članak govori. Poruka je jasna: dosta je sa disipacijom snage, hoćemo prekidački režim!

Odaberite pravo kućište, ventilator i hladnjak za svoj projekat
Statistike pokazuju da povećanje radne temperature elektronskih poluprovodničkih elemenata za 10oC skraćuje dva puta životni vek elemenata. Ono što čini razliku između prosečnog i profesionalnog uređaja nakon ispunjene funkcionalnosti je pre svega dugovečnost uređaja. Pravilno izveden i primenjen termički proračun je najbitnija aktivnost kojom se kontroliše i projektantski podešava temperatura a time i životni vek elektronskog sklopa.
Termički proračun moguće je izvesti samo jednostavnim formulama i instrumentom za merenje temperature. Uz primenu izloženih postupaka vaša elektronika imaće produžen životni vek.

Le Miracle
High End cevna pojačala II
U prethodnom vekusaradnja izmedju Audiovorm-a i Van Der Veen-a, oba osnovana u Holandiji, donela je na tržište novo stereo cevno pojačalo. Ovo pojačalo je bilo specijalno zbog uzbudljive konstrukcje, dobre kontinualne izlazne snage od preko 40W po kanalu, i sa jos nekoliko specijalnih osobina. U ovom poglavlju, otkricu vam koja se to specijalna svojstva kriju u ovom pojačalu.

Stvorite prave veze
Bežično povezivanje ubrzano postaje neophodan zahtev u projektima u različitim domenima, bilo za eliminisanje kablova ili pristup Internetu, pa čak i za pretvaranje svakodnevnih objekata u kompletno funkcionalne web-servere.

Mikrofonski konferencijski sistem
Za efektivnije sastanke putem Interneta
Domet Interneta se sve više povećava, dok se, istovremeno, razdaljine među ljudima smanjuju. Video ćaskanje sa decom (ili roditeljima) koji žive daleko, internacionalni sastanci na kojima proizvodni pogon u Tajvanu može da pregovara sa glavnim predstavništvom u Londonu... Sve to postaje sasvim uobičajena praksa. Za potrebe sastanaka koji ne zahtevaju prisustvo velikog broja ljudi, mikrofon ugrađen u web kamericu ili laptop sasvim dobro završava posao. Međutim, za veće grupe ljudi ili u akustički lošijim prostorijama (sa mnogo reverberacije, na primer), stepen razumljivosti sagovornika na drugom kraju „žice“ je veoma nizak. Kao rešenje tog problema, predstavljamo vam ovo jednostavno kolo.

Ostalo

  • Adapter audio nivoa
  • Usporeno gašenje svetla u automobilu
  • Dvobojni stroboskop
  • Kolo za zaštitu od obrnutog polariteta, bez pada napona
  • Bezicni prijemnik energije sa punjacem baterija

 

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd