Infoelektronika 113

Strana: 60 Masa: 146 g
Cena
350 rsd

Preuzmite:

Arduino kurs (-)

Morze sat (-)

Light Controler (-)

Merac radijacije (-)

Savremeni 32-bitni mikrokonktroleri (-)

Sigurnosna kamera uz pomoć Symbian telefona (-)

Ukratko
 • Daljinsko upravljanje fontanom
 • Arduino kurs (1b)
 • Modifikovani merač radijacije
 • Tube audio
 • Punjač za telefon
Detaljan opis

Daljinsko upravljanje fontanom
Sa dolaskom lepih dana u naše krajeve ljudi sve više izlaze u prirodu da se odmore od svakodnevnih obaveza i poslova. Onaj ko nema uslova i mogućnosti da izađe u prirodu može svoj mir i opuštanje da pronadje čak i u svojoj sobi. Jedan od najboljih načina da se opustimo je simulacija žubora vode uz pomoć dobre poznate fontane. Ali mi ovde nećemo pričati o maloj kućnoj nego o jednoj drugoj fontani koja bi svojom lepotom i treba reći veličinom mogla da krasi i mnoge javne objekte. Osnovna priča će biti oko jednog od načina daljinskog upravljanja i stvaranja još boljih efekata sa upotrebom jeftinog mikrokontrolera i gomile delova koji su bespotrebno stajali na policama.    

Savremeni 32-bitni mikrokonktroleri
Deo 2: Tastatura, Analogno-Digitalni konvertor, Pulse Width Modulation i Real Time Clock & Calendar
U proteklom broju časopisa je bilo priče o osnovama mikrokontrolera, arhitekturi i osnovnim karakteristikama PIC32 familije kao i o radu sa GPIO periferijama i tajmerima. Želja autora je bila da prikaže koliko jednostavni mikrokontroleri mogu da budu, u cilju obavljanja poslova koje im čovek zadaje. U ovom broju će biti govora nekoliko veoma korisnih periferija i jačina korišćenja periferija a to su: tastatura, analogno – digitalni konvertor, PWM, sat realnog vremena. Sa ovim i prethodno objašnjenim periferijama, mogu se napraviti dosta kompleksni i ozbiljni uređaji.

Arduino kurs (1b)
Deo 1b: Arduino reprodukcija zvuka
Do sad smo eksperimentisali sa kodom koji se može generisati direktno iz Arduino jezika. Sada nastavljamo sa metodama za „hakovanje” procesora na Arduino Uno ploči (ATmega 328) na niskom nivou kako bismo stvorili blok koda koji će koristiti zvučne podatke iz WAV fajla koji je upotrebljen za smeštaj unutar programske memorije – i, naravno, reprodukovaćemo ih.
Metoda koju ćemo primeniti nije uobičajena. Dobro je da proces započnemo tako što ćemo posmatrati zvuk u odnosu na njegov spektar, umesto u odnosu na bilo koji vid zastupljenosti u vremenu.

Modifikovani merač radijacije
Jednostavne modifikacije otvaraju nove mogućnosti
Merač radijacije, koji je ranije objavljen, trenutno koristi veliki broj čitalaca, uglavnom pri vršenju dugoročnih merenja ili ispitivanju blago radioaktivnih uzoraka. Postoji nekoliko načina za modifikaciju i unapređenje tog projekta, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti nekolicinom primera.

Zašto birati kada možete imati oba?
Najnoviji kontroleri mešovitih signala kombinuju najbolje iz analognog i digitalnog domena naponske konverzije
Još od pojave digitalne naponske konverzije projektanti imaju jasan izbor između analognih ili digitalnih tehnika za primenu u svojim projektima. Svaki pristup ima svoje karakteristične prednosti, kao i nedostatke. Međutim, razvoj kontrolera mešovitih signala, odnosno hibridnih kontrolera, omogućuje projektantima da kombinuju najbolje od oba sveta naponske konverzije.

Punjač za telefon
uz pomoć Elektorovog USB pretvarača
Cilj ovog projekta je iskoristiti standardne AA punjive baterije, kao što su NIMH, da pune prenosive uređaje kao što su pametni telefoni i tableti preko USB priključka
Uopšteno govoreći ima mnogo više punjača za NiMH nego za Litijumjonske baterije. Ukoliko želite da koristite ove druge morate intregrisati kolo za punjenje što ovakav komplet baterija čini skupljim i složenijim. Ako držite baterije izvan kućišta ostaje opcija da koristite Li-Ion ili Li-Po baterije. Na sreću njihov nominalni napon (3,6 - 3,7V) je skoro isti kao tri NiMH baterije vezene redno. Uz poseban držač za baterije možete zameniti istrošene baterije novim, bez da ih pre toga punite ili otvarate kućište. To je lepa prednost ukoliko Vaš telefon, tablet ili elektronska spravica ozbiljno treba još struje a Vi se nalazite usred nedođije.

Sigurnosna kamera uz pomoć Symbian telefona
Tipični sistemi za nadzor se obično sastoje od jednog ili više senzora i uređaja koji oglašava alarm. Senzori mogu da budu razni: za detekciju pokreta, vibracija, zvuka, promene elektromagnetnog polja... Telefoni u principu ne dolaze sa takvim senzorima, ali svaki Symbian telefon poseduje kameru koja se pomoću algoritma, može lako pretvoriti u senzor pokreta. Kada takav isprogramirani senzor detektuje pokret, pokreće se niz funkcija za uzbunu, kao što su na primer slanje SMS upozorenja na određeni broj, odpremanje slike posmatranog prostora na neki server ili jednostavno aktiviranje zvučnog alarma.

Šta je najnovije kod ekrana osetljivih na dodir
Ovaj članak istražuje različite prednosti tehnologija ekrana osetljivih na dodir. Ovde naglašavamo ključne tačke tehnologija ekrana koje projektanti moraju da imaju na umu prilikom izbora.
Slika vredi koliko hiljadu reči. Dobar interfejs vredi koliko hiljadu slika, rekao je jednom Ben Šnajderman, profesor računarskih nauka iz laboratorije za interakciju čoveka i mašine Univerziteta u Merilendu. Zaista nema sumnje da je teško bolje objasniti značaj interfejsa. Rast popularnosti uređaja koji imaju ekrane osetljive na dodir, kao što su pametni telefoni, tableti i računari „all-in-one” u poslednjih pet godina dokaz su da je tačskrin interfejs postao odličan izbor među korisnicima u različitim segmentima rada. Nije čudo da se sve više i više projektanata opredeljuje za tačskrin tehnologiju i stavljaju je u svoje proizvode i na njih.

Tube audio
Sa velikim zadovoljstvom i odobrenjem autora Menno van der Veen-a i izdavača
Elektor Electronics u mogućnosti smo da Vam ponudimo prevode nekih od naj zanimljivijih poglavlja iz knjige “ Modern High-end Valve Amplifiers“. Svi ljubitelji , poznavaoci, a posebno samograditelji cevnih audio pojačavača naći će mnoštvo korisnih saveta u serijalu članaka koji dolaze.U prvom članku opisujemo gitarsko pojačalo, koje uz manje korekcije i promenu izlaznog transformatora dobijate odlično hi’fi 30 vatno pojačalo. Firma Trafco je proizvodjač i zastupnik torusnih izlaznih transformatora za cevne audio pojačavače, za tržista istočne evrope, rusije i srbije.

Ostalo

 • Kontroler pumpe za vodu
 • Dvotonska horna
 • Audio pojačavač snage 20W
 • Optički izolovani detektor prekoračenja struje
 • Kontroler za spoljno svetlo
 • Visoko integrisani sinhroni Buck regulatori microBUCK
 • Morze sat

NASLOV ...

Naslov
Autor
Cena: 12.356 rsd


USPEŠNO DODATO U KORPU


 
KORPA:
- Artikala: 0
- Iznos: 0 rsd